Feestelijke bouwstart winkelcentrum Hanzewijk (video)

Officieel startsein door functionarissen en schoolleerlingen

De bouwplaats aan de Dr. Damstraat stond donderdag 29 januari in het middelpunt van de belangstelling. Na de bouw van de vele nieuwe woningen in de Hanzewijk is het nu de beurt aan het nieuwe winkelcentrum om te verrijzen uit het zand en de modder. Namens alle betrokken partijen waren er vertegenwoordigers aanwezig. Samen met basisschoolleerlingen sloegen ze symbolisch de eerste palen in de grond. De echte heipalen zitten al in de grond en daarom was het tijd voor een officiële starthandeling.

Feesttent

Willem-Paul Logman was de gids deze middag. Hij beloofde beterschap voor het feit dat hij tot op heden Kampen alleen kende van het passeren op weg van zijn woonplaats Utrecht naar zijn geboortestreek Twente. Hij introduceerde de sprekers, waarvan een enkeling dit voornemen volgde. De toespraken werden kort gehouden, mede omdat de leerlingen ongeduldig werden voor de openingshandeling.

Bouwhelmen Als eerste kwam Ineke Bakker aan het woord als gedeputeerde van de provincie Overijssel. Zij benadrukte hoe bijzonder dit binnenstedelijke project is door de grootschaligheid, zoals ze niet vaak ziet in Overijssel. De bouw van het nieuwe winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid en als leidraad had zorgvuldig ruimtegebruik gediend. Dit gold ook voor de tent waarin de genodigden verzameld waren en die weinig ruimte overliet.
Na haar sprak namens gemeente Kampen wethouder Martin Ekker die toegaf het liefst zelf de heipalen erin geslagen te hebben met de daarvoor beschikbare hulpmiddelen. Hij refereerde aan zijn grootouders die vroeger in de Hanzewijk hadden gewoond. Toen had hij al de sterke sociale cohesie van de Hanzewijk ervaren.
Evert Leideman bood namens woningcorporatie DeltaWonen zijn excuses aan aan de mensen die te lang hadden moeten wachten op hun woning. De voorbereiding had mede door de crisis de nodige vertraging opgelopen. Inmiddels hebben zich alweer nieuwe gegadigden voor een koopwoning gemeld. Hij bedankt alle partijen en put troost uit het feit dat de bouw nu tenminste gestart is.
BuffetAls laatste kwam Sander van Oss aan het woord als directeur van Multi Netherlands. Hij schetst kort de ontwikkelingen die zijn eigen bedrijf heeft doorgemaakt de laatste tijd en hij bedankt speciaal de winkeliers die ingestapt zijn in het project. Zonder het winkelcentrum was de bouw van nieuwe woningen commercieel niet haalbaar geweest. Daarnaast is de vasthoudendheid van DeltaWonen doorslaggevend geweest en Sander van Oss geeft aan dat de gemeente trots mag zijn op zo’n woningcorporatie.

Dan trekken de sprekers beschermende kleding aan en breekt het moment aan waarop de leerlingen hebben gewacht. Op basisschool Het Scala en de Bouwmanschool hebben zo’n vijftig leerlingen uit de hoogste twee groepen allemaal hun eigen versierde heipaal gemaakt. Zij gaan om de functionarissen heen staan die met een hamer voor volwassenen een grote paal de grond inslaan. Tegelijkertijd barst er een kort vuurwerk los en worden feestlinten de lucht in geslingerd. Tot dan toe was er fris, bier en wijn maar nu wordt er champagne geschonken. Voor de kinderen zijn er poffertjes en voor alle aanwezigen erwtensoep van de culinaire groenteman plus andere versnaperingen. Naast functionarissen en leerlingen was er ook veel pers aanwezig en diverse (toekomstige) omwonenden. Voor hen is er nu concreet zicht op het adagium dat geduld een schone zaak is en beloond wordt.

winkelcentrum Hanzewijk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*