zaterdag, april 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsFusie Cares, Jongerenwerk en Welzijn in Kampen stap dichterbij

Fusie Cares, Jongerenwerk en Welzijn in Kampen stap dichterbij

-

 

Met de goedkeuring van het college zijn de stichtingen Cares Kampen, Jongerenwerk Kampen en Welzijn in Kampen weer een stap verder in de plannen om per 1 januari 2014 verder te gaan als één brede welzijnsinstelling in de (nieuwe) Stichting Welzijn in Kampen. In de brede welzijnsinstelling worden alle activiteiten op het gebied van welzijn samengebracht. De welzijnsinstelling is er dus voor iedereen, voor jong én oud. De fusie is nodig om het welzijnswerk in Kampen sterk en bestendig te maken, vooruitlopend op de komst van de nieuwe taken van het Rijk naar gemeenten op het gebied van de Jeugdzorg, Awbz en de Participatiewet.

 

kampen2De komst van de nieuwe taken vragen om een vernieuwende manier van ondersteuning voor inwoners, waarbij het bieden van maatwerk en het versterken van de eigen kracht en samenredzaamheid van inwoners centraal staan. Dit vraagt veel van gemeente, organisaties en inwoners. Dit geldt zeker voor het welzijnswerk, omdat zij een belangrijke rol hebben in het signaleren en definiëren van beleidsopgaven en het aanboren van de eigen kracht van inwoners. Wethouder Lidi Kievit: “Om beleid en uitvoering op dit terrein goed op elkaar af te stemmen is een brede welzijnsinstelling meer dan nodig. Zij krijgen een cruciale rol in het lokale welzijnswerk. Het werk verschuift van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Welzijn biedt tijdelijke ondersteuning, totdat inwoners het weer op eigen kracht kunnen.”

De brede welzijnsinstelling staat midden in de samenleving, weet wat daar speelt en stimuleert en ondersteunt MEEDOEN in de samenleving. Zij vormt de verbinding tussen gemeente, wijkbewoners en professionals om samen te werken aan het verbeteren van de leefbaarheid in wijken en het stimuleren van initiatieven van bewoners en organisaties. Extra aandacht zal uitgaan naar die wijken waar dat nodig is. De volgende diensten komen straks samen binnen de welzijnsinstelling: ouderenwerk, jongerenwerk, vrijwilligerswerk, mantelzorgwerk, vluchtelingen- en migrantenwerk en de ombudswinkel.

Goedkeuring college

Omdat alle drie de stichtingen subsidieontvanger zijn van de gemeente, moest het college goedkeuring verlenen op twee punten; 1) het voortzetten van de werkzaamheden zoals die al door de afzonderlijke stichtingen uitgevoerd worden én 2) het overhevelen van de baten en de lasten van de afzonderlijke stichtingen naar de nieuwe stichting Welzijn in Kampen. De goedkeuring van het college voor de fusie is een logisch gevolg op de opdracht die wethouder Lidi Kievit medio 2012 bij de stichtingen neerlegde om per 1 januari te fuseren tot één brede welzijnsinstelling.

De plannen liggen vanaf 12 november ter inzage aan de Vloeddijk 79 in Kampen voor een periode van vijf weken.

Om de werkzaamheden van de drie stichtingen voort te laten zetten door de nieuwe stichting is aanpassing van het Uitvoeringsbesluit Subsidies nodig. De aanpassingen worden meegenomen in het advies Uitvoeringsbesluit Subsidies 2014 dat het college in december 2013 voor besluitvorming krijgt voorgelegd.

 

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen