GBK stelt vragen over eerlijke communicatie

zwemmen-verboden1
Foto: P. Bergstra
Gemeente Belang Kampen heeft vragen gesteld aan het college van B&W over een artikel in de Stentor van 10 juni 2014.

 

Daar was een artikel op de Kamper pagina te lezen met als titel: “Even afkoelen in de IJssel”. Daarbij stond een foto van zwemmende mensen in de IJssel bij molen d’Olde Zwarver. Op dezelfde foto was onderstaand bord te zien (zie foto). In het bijschrift van de foto werd gesproken over een “geel verbodsbordje”.

zwemmen-verboden2
Foto: P. Bergstra

GBK gaat er van uit dat de gemeente dit bord geplaatst heeft omdat het zich op gemeentelijke grond bevindt. Dit bord heeft geen enkele rechtsgeldigheid en GBK vraagt het college om dit bord te verwijderen. Want in art 461 Sr wordt niet gesproken over zwemmen. Bovendien heeft de gemeente Kampen heeft niets te zeggen over de IJssel. Rijkswaterstaat gaat over de hoofdvaarwegen (i.c. de IJssel).

Maar ook Rijkswaterstaat kan het zwemmen in grote rivieren niet verbieden, maar ontraadt het wel. Dit bord is van een categorie bangmakerij en is niet te handhaven. “Daar moeten we mee ophouden”, vindt GBK. GBK begrijpt dat de gemeente mensen wil wijzen op de risico’s van het zwemmen in de IJssel, o.a. door de grote stroomsnelheid;
de aanzuigende werking van voorbijgaande schepen; de stroming en kolken bij de kribkoppen etc.

Maar Gemeente Belang Kampen is van mening dat, als de gemeente dit ook vindt, zij de zwemmers daar op moet wijzen en een bord plaatsen met een dergelijke tekst of een bord zoals hiernaast weergegeven. Met andere woorden: communiceer open, eerlijk en transparant met je inwoners.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*