GBK wil verplicht derde partij bij keukentafelgesprekken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De afgelopen tijd vinden er in Kampen de zogenoemde Keukentafelgesprekken plaats. In deze gesprekken wordt gekeken wat er (nog) mogelijk is aan hulp voor ouderen en hulpbehoevenden.

In het begeleidende schrijven dat betrokkene van de gemeente Kampen ontvangt, staat: “U mag uiteraard een mantelzorger, een andere bekende uit uw eigen omgeving of een hulpverlener uitnodigen bij dit gesprek”. GBK vindt dit te vrijblijvend en wil dat deze vrijblijvendheid gewijzigd wordt en in: “U wordt met klem geadviseerd om bij dit gesprek een familielid, buur of kennis uit te nodigen voor dit gesprek”.

GBKDeze gesprekken hebben een grote impact op de ouderen. Ouderen vinden dit dikwijls spannend. Vaak knikken ze ja en zeggen “amen”, niet realiserend welke impact dit dan heeft. De brief geeft aan dat men ook een beroep kan doen op een vrijwilliger adviseur van Stichting Welzijn in Kampen (SWIK). SWIK: “Met hen wordt dan een voorgesprek gehouden waarin wordt uitgelegd hoe het keukentafelgesprek gaat verlopen. Zij kunnen (als men dit wil) dan bij het uiteindelijke gesprek aanwezig zijn. Dit is inmiddels al enkele keren gebeurd”. Stichting Welzijn in Kampen is het eens met GBK dat deze uitnodiging te vrijblijvend is en ziet ook graag een derde partij aanschuiven bij die gesprekken.

De Gemeente Kampen is inmiddels gevraagd de brief aan te passen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*