Geen waterprobleem in gebied Waterschap Groot Salland

Ondanks het zomerse weer staan de waterpeilen in het werkgebied van het Waterschap Groot Salland (WGS) er goed bij. De reden dat de sloten, weteringen en kanalen voldoende op peil kunnen worden gehouden, komt doordat de belangrijke aanvoerbronnen van water, de IJssel en het IJsselmeer, voldoende water aanvoeren. Daarnaast heeft ook de gevallen regen eerder deze week een positieve invloed gehad, aldus het WGS.

Het waterschap constateert dan ook geen problemen met de waterpeilen. Groot Salland heeft zo’n 175 gemalen en ruim 900 stuwen waarmee het water in rivieren, kanalen, weteringen en sloten door het hele werkgebied wordt verdeeld en tot nu toe goed in de vraag naar oppervlaktewater kan worden voorzien.

Een maatregel die het waterschap op sommige plekken wel inzet, is het verhogen van het zomerpeil door het opzetten van stuwen. Hiermee wordt een buffer gecreëerd waarmee water wordt vastgehouden, zodat bij aanhoudende droogte water achter de hand is.

waterschoonmaak

Zoals ieder jaar is het waterschap een aantal weken geleden al begonnen met het maaiseizoen. Watergangen worden schoongemaakt en gemaaid, zodat de water aan- en afvoer niet wordt belemmerd. In haar werkgebied maait Groot Salland ongeveer 2.000 kilometer watergang gemiddeld twee keer per jaar.

Omdat er voldoende in de vraag naar oppervlaktewater kan worden voorzien, stelt het waterschap vooralsnog dan ook geen verbod in op het onttrekken van oppervlaktewater (beregeningsverbod). Samen met Rijkswaterstaat worden de waterstanden en weersverwachtingen nauwlettend in de gaten gehouden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*