Bomen die in Kampen gekapt moeten worden vanwege veiligheid, ziekte of werkzaamheden, belanden niet langer bij de versnipperaar. Dankzij een officiële samenwerking tussen de gemeente Kampen en Stichting Stadshout Kampen krijgt geschikt hout een nieuw doel als meubel, kunstwerk of bijvoorbeeld een bankje langs de IJssel. Wethouder Erik Faber (Duurzaamheid): “Het is altijd jammer als bomen gekapt moeten worden, maar zo dragen ze nog bij aan duurzaamheid en creativiteit.”
Van boom tot blijvend product
Stadshout Kampen, opgericht in 2018 door Peter Schräder en Egbert Jan Boerma, verwerkt lokaal hout tot unieke producten. Schräder: “We houden zo niet alleen de historie van Kampen levend, maar stimuleren ook circulair vakmanschap.” Een bekend voorbeeld is een bankje langs de IJssel, gemaakt van een gekapte boom.
Essentakziekte zorgt voor veel kap, maar nieuwe bomen komen terug
De es is de meest gekapte boomsoort in Kampen, vanwege de essentakziekte – een schimmel die takken zwak maakt. De gemeente plant voor elke gekapte boom een nieuwe terug en levert geschikte stammen aan Stadshout. Vrijwilligers zagen en drogen het hout, waarna het verwerkt wordt tot duurzame producten. Per jaar gaat het om zo’n 20 bomen. Ook andere ideële organisaties kunnen hout aanvragen.
Samenwerking officieel bekrachtigd
Met de ondertekening van de overeenkomst is de samenwerking nu formeel vastgelegd. Faber: “Dit past perfect bij onze duurzame ambities: minder verspilling, meer hergebruik.”
Meer info?
Neem contact op met Stichting Stadshout Kampen of de gemeente Kampen.