Gem. Kampen: Geen reden om niet te spelen op kunstgras

De gemeente Kampen ziet op dit moment geen reden voor inwoners om niet te spelen op kunstgrasvelden met rubberkorrels. In de gemeente Kampen zijn zes voetbalvelden, drie korfbalvelden en zes wijkvelden ingestrooid met rubberkorrels.

Deze week berichten verschillende media over de mogelijke gezondheidsrisico´s van de rubberkorrels die veel gebruikt worden in kunstgrasvelden. De korrels zijn gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden. Deze korrels zorgen er voor dat het kunstgras dezelfde technische eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Ook wordt het kunstgras beter geschikt voor slidings.

logo Kampen2

“We begrijpen dat inwoners na aanleiding van de berichtgeving in de media ongerust zijn. Voor de gemeente Kampen staat de gezondheid van haar inwoners voorop en we volgen dan ook de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM verwacht geen gezondheidsrisico door het spelen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels.
De Vereniging Sport en Gemeenten behartigt de belangen van gemeenten op het gebied van sport en bewegen. Zij volgen dit dossier op de voet. Wij houden met hen contact over de ontwikkelingen rondom de ingestrooide rubberkorrels.”

Op dit moment loopt er een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie naar de samenstelling van de rubberkorrels en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen. De uitkomsten van dit onderzoek worden rond februari 2017 verwacht. De gemeente Kampen wacht de resultaten van dit onderzoek af. Naar aanleiding daarvan wordt bekeken of maatregelen nodig zijn, waarbij uiteraard de gezondheid van inwoners voorop staat. Voor nu ziet de gemeente geen aanleiding om stappen te ondernemen. De gemeente treedt in contact met de betreffende sportverenigingen.

Op de site van de RIVM staat een lijst met meest gestelde vragen over de rubberkorrels: www.rivm.nl

De betreffende velden liggen op:

  • Sportpark De Maten (hoofdveld van voetbalvereniging DOS Kampen, en de korfbalvelden bij korfbalvereniging DOS Kampen)
  • Sportpark De Venen (hoofdveld KHC),sportpark Middenwetering (hoofdveld van voetbalvereniging Go Ahead Kampen
  • Sportpark Den Uithoek (veld 3 IJVV)
  • Sportpark de wijde blik (veld 2 van voetbalvereniging Wilsum)
  • Sportpark an de Steege (hoofdveld sportvereniging Zalk).

De wijkvelden liggen in het stadspark, Onderdijks, Brunnepe, Hagenbroek, IJsselmuiden en Grafhorst.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673