Gem. Kampen past voorwaarden voor bijzondere bijstand op twee onderdelen aan!

blut
foto: www.watkostdoodgaan.nl

Bijzondere bijstand en uitvaartkosten

De gemeente Kampen heeft de voorwaarden voor bijzondere bijstand op twee onderdelen aangepast. Naar aanleiding van negatieve signalen uit de samenleving over met name voorzieningen bestemd voor een uitvaart die meetelden in de vermogenstoets, heeft wethouder Veldhoen tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige maand toegezegd de voorwaarden hierop lokaal aan te passen en direct uit te voeren.

Deze twee aanpassingen zijn gedaan vooruitlopend op verdere verruiming van het bijzondere bijstandsbeleid waar het college komende maand een besluit over neemt.

De eerste aanpassing betreft het feit dat voorzieningen bestemd voor een uitvaart, niet mee tellen in de vermogenstoets voor de HH-1. Het geld dat mensen voor hun uitvaart hebben gereserveerd via een regeling (bijvoorbeeld een uitvaartverzekering of een uitvaartpolis), wordt niet meegeteld in de vermogenstoets. Ook niet wanneer die polis of verzekering afkoopbaar is. Geld waarover vrij kan worden beschikt en dat bedoeld is voor de uitvaart, telt wel mee voor de vermogenstoets.

Daarnaast is besloten dat mensen die meer dan € 49.700,- aan overwaarde hebben van de woning, geen krediethypotheek meer hoeven af te sluiten om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand voor HH-1. Zij krijgen de bijstand nu in de vorm van een lening. Het voordeel is dat er geen notariskosten aan verbonden zijn. Het bedrag aan bijzondere bijstand moet nog wel steeds worden terugbetaald.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*