Gemeente bestrijdt eikenprocessierups ook in tuinen inwoners

Kosten voor weghalen nesten bij inwoners voor rekening gemeente

De gemeente Kampen bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte en dan vooral op plekken die fietsers en wandelaars gebruiken. Om zoveel mogelijk nesten te bestrijden vraagt de gemeente aan inwoners zich te melden, als ze in hun eigen tuin nesten van de eikenprocessierups ontdekken. De gemeente Kampen neemt de kosten van het weghalen van de nesten voor haar rekening.

eikenprocessierups

Meldingen
Inwoners kunnen hun melding doorgeven via telefoonnummer 14 038 of www.kampen.nl/melding, waarna een afspraak wordt gemaakt.

Overlast
De eikenprocessierups is op dit moment in heel Nederland actief en kan voor flink wat overlast zorgen. De boosdoeners bij deze plaag zijn niet de rupsen zelf, maar hun zogenaamde netel- of brandharen. Elke rups heeft zo’n 700.000 haartjes die makkelijk afbreken en met het minste zuchtje wind kunnen worden verspreid. Vooral van half mei tot eind juni (wanneer de beestjes haren krijgen) komen er veel haren in de lucht. Van juli tot september kunnen er haren uit de lege nesten waaien. Deze zijn vrijwel onzichtbaar voor het blote oog.

Klachten
Het aanraken van de haartjes kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid. Ook huisdieren en vee kunnen last ondervinden van de brandharen. Met name als zij in aanraking komen met gras waar rupsen in gevallen zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*