zaterdag, juli 20, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeGemeente KampenGemeente doet voorstel afwikkeling grondbank aan marktpartijen

Gemeente doet voorstel afwikkeling grondbank aan marktpartijen

-

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om een voorstel te doen aan De Dijken BV, een consortium van marktpartijen, om hiermee het grondbank dossier voor wat betreft het verleden af te wikkelen. Met dit voorstel meent het college een oplossing gevonden te hebben voor de geschillen die zijn ontstaan tussen consortium en gemeente.

Aanleiding
Vanaf 2005 heeft de gemeente gesprekken gevoerd met het consortium over de strategische verwerving van gronden in de gebieden Onderdijks II, Zwartendijk, ’s-Heerenbroek en Mastenbroek. Met de oprichting van een gezamenlijke grondbank kon er meer regie verkregen worden op de ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties in Kampen. Het consortium heeft vervolgens gronden aangekocht in Kampen Zuidwest en geleverd aan de gemeente. Getracht is vervolgens om afspraken te maken tussen gemeente en consortium om gezamenlijke grondexploitaties op te stellen voor diverse locaties. Ondanks diverse overleggen en onderhandelingen tussen genoemde partijen, heeft dit nooit geleid tot een definitieve samenwerkingsovereenkomst.

Ontwikkelingen
Diverse ontwikkelingen hebben een rol gespeeld bij het niet tot stand komen van een gezamenlijke grondbank. De gemeenteraad heeft in 2009 met de vaststelling van de Structuurvisie besloten om bepaalde gebieden in de gemeente aan te wijzen als woningbouwlocatie en het gebied Zwartendijk te bestemmen als reserve bouwlocatie. Daarnaast is ook de crisis op de woningmarkt van invloed geweest. Met het voorstel dat nu voor ligt, worden er afspraken gemaakt om de geschillen uit het verleden weg te nemen en worden er nieuwe afspraken gemaakt over samenwerking voor de toekomst.

Opzet voorstel
Het voorstel (onder voorbehoud van toetsing aan regelgeving m.b.t. staatssteun) komt in hoofdlijnen neer op een evenwichtige verdeling van de grondinvesteringen die in het verleden gemaakt zijn. Voor de gemeente leidt dit tot een negatief resultaat van 8,3 miljoen euro. Er is daarvoor de afgelopen twee jaar al een voorziening getroffen van 5,1 miljoen euro. Er resteert nu nog een bedrag van 3,2 miljoen waarvoor een voorziening getroffen moet worden. Dit wordt meegenomen in het proces van het opstellen van de jaarrekening 2013.

Besluitvorming raad
De gemeenteraad beslist op 30 januari of ze met dit voorstel kan instemmen.

Gerelateerde berichten

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen