Gemeente gaat budgetbeheer en -coaching aanbieden

geld

Meer grip krijgen op je financiën? De gemeente Kampen gaat budgetbeheer en budgetcoaching aanbieden. Reden hiervoor is dat het aantal inwoners dat onder bewind gesteld wordt sterk toeneemt. Bewindvoering is een zwaar en kostbaar middel dat ingezet wordt als iemand niet meer in staat is zijn eigen financiële zaken te beheren. Er is dan meestal al sprake van hoog opgelopen schulden.

Door budgetbeheer en budgetcoaching laagdrempelig binnen de gemeente Kampen aan te bieden, kan in veel situaties bewindvoering worden voorkomen. Er kan samen met de inwoner eerder in worden gegrepen, waarmee het verder oplopen van schulden voorkomen kan worden. Bovendien is het een veel goedkoper middel om in te zetten dan bewindvoering wat een besparing oplevert in de maatschappelijke kosten. De inwoner kan sneller zelfredzaam worden door beter inzicht in de schulden en uitgaven te krijgen.

Budgetbeheer en -coaching
In een periode van stress/schulden is er tijdelijk geen overzicht meer en kan door budgetbeheer snel rust geboden worden. Bij budgetbeheer wordt er iemand aangesteld die het budget van de inwoner beheert. Deze beheerder ontvangt het inkomen en verzorgt de noodzakelijke betalingen zodat er geen nieuwe schulden ontstaan.

Met budgetcoaching leert iemand met behulp van een budgetcoach zijn/haar eigen financiën weer te beheren. Samen met de budgetcoach wordt een plan opgesteld om nieuwe vaardigheden aan te leren of bestaande vaardigheden op te frissen. Doel is dat de inwoner weer financieel zelfredzaam wordt.

Naar verwachtingen start de gemeente in april 2017 met het aanbieden van budgetbeheer en -coaching.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673