zondag, mei 19, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsGemeente Kampen: grondprijzen blijven gelijk in 2014

Gemeente Kampen: grondprijzen blijven gelijk in 2014

-

 

De gemeente Kampen heeft besloten om voor 2014 het prijsniveau van 2013 aan te houden voor de verschillende soorten bouwgronden. Uitgangspunt van de gemeente is het hanteren van realistische en marktconforme grondprijzen.

In de ‘Nota Grondprijzen 2014’ staan de grondprijzen per locatie voor woningbouw, met een uitwerking naar grondprijzen voor sociale huur- en sociale koopwoningen, projectmatige bouw en de verkoop van particuliere kavels. Ook worden in de nota de prijzen genoemd voor kavels op bedrijventerreinen.

Woningbouw gronden
Voor sociale woningbouw geldt een vaste lage kavelprijs van € 25.000. De grondprijzen voor projectmatige woningbouw zijn uitgedrukt in een minimale en maximale kavelprijs. Voor een woning in de categorie Goedkoop met een vrij op naam prijs van € 145.000 tot € 170.000 geldt in 2014 een minimale kavelprijs van € 29.000 en een maximale kavelprijs van € 47.500. Bij een woning in de dure categorie met een vrij op naam prijs van € 275.000 tot € 325.000 varieert de kavelprijs tussen de € 60.000 en € 84.000. Voor de particuliere bouwkavels komt de prijs afhankelijk van de locatie, ligging en oppervlakte uit tussen de € 275 tot € 350 per vierkante meter.

Overige gronden
Ook andere onderdelen van de vastgoedmarkt komen aan bod in de grondprijzennota, zoals: bedrijventerreinen, commercieel vastgoed, detailhandel, maatschappelijke voorzieningen evenals de verkoop van groenstroken. Deze grondprijzen worden gebruikt voor het actualiseren van de grondexploitaties. Daarnaast wordt de grondprijzennota gebruikt voor grondprijsberekeningen bij particuliere initiatieven.

grondprijzen

Nieuwe rekenmethode grondprijzen
De gemeente heeft gekozen voor een nieuwe rekenmethode om de grondprijzen voor projectmatige woningbouw te bepalen. Reden hiervoor is dat de oude rekenmethode tot onduidelijkheden heeft geleid bij marktpartijen. Deze methode ging uit van een gemiddelde grondprijs per vierkante meter, verder onderverdeeld naar woningbouwcategorie en locatie. De nieuwe rekenmethode gaat uit van een minimale en een maximale kavelprijs per woningcategorie. Voor marktpartijen is het nu duidelijk binnen welke bandbreedte de kavelprijs ligt. Er is tegelijkertijd voldoende flexibiliteit ingebouwd om variatie aan te brengen per woningtype, ligging en oppervlakte van de kavel, locatie van het project, etc..

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen