donderdag, juni 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeGemeente KampenGemeente Kampen Introduceert Subsidie voor Vergunningkosten bij Verduurzamen Woning

Gemeente Kampen Introduceert Subsidie voor Vergunningkosten bij Verduurzamen Woning

-

Om inwoners te ondersteunen bij het duurzamer maken van hun woning, heeft het college van B&W van Kampen een nieuwe subsidiemaatregel ingevoerd. Deze subsidie, met een maximum van € 1.000 per huishouden, is bedoeld ter compensatie van de leges die huiseigenaren moeten betalen voor bouw- of omgevingsvergunningen die nodig zijn bij het verduurzamen van hun woning. Vooral huiseigenaren van monumenten of woningen die binnen een beschermd stadsgezicht liggen, kunnen hiervan profiteren, aangezien zij vaak dergelijke vergunningen nodig hebben.

Ambities en Ondersteuning

Wethouder duurzaamheid Erik Faber legt uit: “Als gemeente Kampen hebben we de ambitie om in 2050 een klimaatbestendige en aardgasvrije samenleving te hebben. En dat kunnen we niet realiseren zonder onze inwoners en ondernemers. Veel inwoners nemen het initiatief om hun woning te verduurzamen, maar hikken tegen kosten aan. Er zijn al diverse subsidiemaatregelen, maar niet overal voor. Door als gemeente deze subsidie toe te voegen zetten we huiseigenaren van bijzondere woningen zoals monumenten niet op achterstand bij hun verduurzamingsplannen.”

Aanvraag en Terugwerkende Kracht

De subsidie kan vanaf 29 mei worden aangevraagd via de website van de gemeente. De regeling heeft terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024 en geldt voor kosten die na deze datum zijn gemaakt. Dit betekent dat leges die vanaf begin 2024 zijn betaald, alsnog in aanmerking komen voor teruggave.

Specifieke Voorwaarden

Naast de leges voor bouwkundige activiteiten voor duurzame investeringen, komen ook leges voor planologische bouwactiviteiten en legeskosten voor het aanpassen van een monument in aanmerking voor teruggave. Bovendien zullen eventueel ontvangen subsidies voor duurzaamheidsmaatregelen niet meer worden meegenomen in de berekening van de subsidie Groene Leges, waardoor de subsidie per saldo ruimer wordt.

Beschikbaar Budget

Voor dit jaar is er een budget van maximaal € 50.000 beschikbaar. Dit besluit van het college is het gevolg van de unaniem aangenomen motie Groene Leges in de raad.

Met deze maatregel hoopt de gemeente Kampen de financiële drempel voor verduurzaming te verlagen en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst voor de gemeente en haar inwoners.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen