Gemeente Kampen zegt nee tegen onderhandelingsresultaat persoonlijke verzorging

189

De VNG heeft overlegd met het Rijk over de decentralisatie van de Awbz naar de Wmo. Het resultaat is voorgelegd aan de gemeenten. De gemeente Kampen zegt nee tegen het onderhandelingsresultaat. “Niet omdat we niet willen, maar omdat we het niet kunnen onder deze voorwaarden”, aldus wethouder Lidi Kievit.

Staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van VWS maakte eind vorig jaar bekend een deel van de ondersteuning, de zogenaamde persoonlijke verzorging, over te hevelen naar de zorgverzekeraars en niet naar de gemeenten, zoals oorspronkelijk afgesproken in het Regeerakkoord. Het besluit wekte bij Kampen direct zorgen, omdat het niet past binnen de samenhangende aanpak van het Kamper Kompas die samen met het veld is ontwikkeld. Hierover schreef de gemeente vorig jaar een brief aan de staatssecretaris.

WMO2De onderhandeling tussen VNG en het Rijk heeft geleid tot een kleine financiële verbetering en meer duidelijkheid in de scheiding tussen zorg en begeleiding, maar het college van de gemeente Kampen vindt het niet voldoende om de nieuwe taken onder deze voorwaarden op te pakken. Ondanks de verbeterde voorwaarden blijven de forse kortingen op de huishoudelijke zorg en begeleiding overeind staan, wat ten koste zal gaan van de ondersteuning aan de inwoners. Het college heeft dan ook besloten niet in te stemmen met het bereikte overlegresultaat.

Wethouder Lidi Kievit: “We kunnen als gemeente de bezuinigingen die gepaard gaan met de komst van de nieuwe taken op het gebied van zorg, begeleiding, jeugd en werk juist opvangen door deze in samenhang op te pakken. Doordat daar nu de persoonlijke verzorging en daarmee het budget wordt uitgehaald, kunnen we als gemeente niet meer sturen op het wegnemen van dubbelingen in de zorg en het leveren van maatwerk. Onder deze voorwaarden kunnen we de nieuwe taken niet uitvoeren.”

De gemeente Kampen heeft de afgelopen maanden samen met alle betrokken partijen het Kamper Kompas ontwikkeld: een gezamenlijk gedragen visie voor de vernieuwde maatschappelijke ondersteuning in Kampen. Het draagvlak voor het Kamper Kompas is ontzettend groot en de wil om samen te werken en verder te bouwen is er bij alle partners. Het wordt echter een stuk ingewikkelder nu de persoonlijke verzorging niet wordt overgeheveld. Om de afstemming tussen zorg en ondersteuning goed te organiseren zal meer en betere afstemming nodig zijn. Dat kost tijd, terwijl VWS nog steeds vasthoudt aan 1 januari 2015 voor de invoering van de nieuwe Wmo.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP