Gemeenteraad: ‘Ja’ voor regenboogvlag op Coming Out Day

Met een ruime meerderheid van 20 voor en 11 tegen heeft de gemeenteraad van Kampen donderdagavond in de gemeenteraadsvergadering voor een motie van D66 gestemd, over het hijsen van de regenboogvlag tijdens ‘Coming Out Day’ op 11 oktober. Alle fracties met uitzondering van de SGP en de Christen Unie stemde voor.

Tijdens ‘Coming Out Day’ wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. Deze dag valt dit jaar op dinsdag 11 oktober.

De indiener van de motie D66 vindt dat gemeente Kampen door het hijsen van de regenboogvlag op 11 oktober, uitdraagt dat iedereen in de gemeente Kampen vrij en ongestoord in de samenleving mag kunnen leven.

De regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride parade van dat jaar. De vlag moest een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze. Baker zou voor het ontwerp van de regenboogvlag geïnspireerd zijn geweest door de vlag of the Human Race, waarmee in de jaren zestig door sommigen werd gedemonstreerd voor de wereldvrede en die bestond uit vijf banen in de kleuren rood, zwart, bruin, geel en wit. De acht banen van de oorspronkelijke regenboogvlag van Gilbert Baker hadden de volgende symbolische betekenis:

regenboogvlagRoze – seksualiteit
Rood – leven
Oranje – geneeskracht
Geel – zonlicht
Groen – natuur
Turkoois – magie
Blauw – sereenheid
Violet – karakter

 

Waar staat de regenboogvlag voor?

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in je eigen sociale kring of waar dan ook. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Het is aanmoediging voor  alle inwoners en organisaties in de stad om zich daarvoor in te zetten.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673