Genemuiden Kamerbreed’ laat centrum bruisen


Nieuwe culturele happening op zaterdag 17 september

 

Je pakt de voormalige Gaellemuniger evenementen ‘Eikoerei’ en ‘Genemusiment’, blaast er nog een laagje stof af, stopt ze samen in een blender en drukt op start. En kiek: ‘Genemuiden Kamerbreed’ is het resultaat.
Deze nieuwe culturele happening op zaterdag 17 september richt zijn blik op het verleden, het heden en de toekomst. De naam Genemuiden Kamerbreed vindt zijn herkomst logischerwijs vanuit de rijke Genemuider geschiedenis omtrent de tapijtindustrie. Het evenement zorgt ook Genemuiden-breed voor verbinding door middel van sport, cultuur, amusement en muziek voor jong en oud.

Van taartenparade en zeskamp tot ballonvaart in de avond

De dag begint om 10.30 uur met de grote taartenparade, waarin de Genemuider taartenbakkers met hun baksel in een stoet over het Havenplein richting de tent trekken. Als kers op de taart, zal Genemuiden Kamerbreed voorafgaand officieel worden geopend door Burgemeester Eddy Bilder. Na de parade gaat op het Havenplein aansluitend ‘Mijn puntje puntje puntje is de beste’ van start. Een zeskamp, waar teams bestaande uit één volwassene en één kind (tussen de 6 en 12 jaar) strijden om de ultieme beloning: een luchtballonvaart die diezelfde dag nog zal plaatsvinden. Het Havenplein is de gehele dag het epicentrum van ‘Genemuiden Kamerbreed’.  Naast de hierboven genoemde activiteiten, is er een twaalf meter hoge klimmuur aanwezig en is er een gedeelte van het plein omgetoverd tot middeleeuws dorp. De marktkramen rondom het Havenplein, worden gevuld met streekproducten. Zoals bijvoorbeeld de Biesvelder grillkaas van de familie van Boxum, een product dat dit jaar ontwikkeld is tijdens het traject ‘Smaakmakers IJsseldelta’.

Terug naar vroeger

Het Historisch Centrum Genemuiden gaat bijzondere voorwerpen – die naar boven zijn gekomen tijdens de baggerwerkzaamheden – in de binnenhaven tentoonstellen. In de Meente zullen nostalgische films over Genemuiden worden afgespeeld én kun je schoonschrijven vanaf oude schoolbanken. Deze zaterdag is het Tapijtmuseum ook geopend voor een bezoekje. Op een dag als deze mag ‘t Olde Staduus natuurlijk niet ontbreken. Gedurende de hele dag zullen er hier oude films over Genemuiden worden getoond. Verder is het handig om je Smartphone bij de hand te houden want wethouder Harry Rietman gaat via de app Kahoot! quizvragen over de Genemuider geschiedenis op de bezoekers afvuren. Buikspieren kweken van het lachen? De sketches van Wim en Gera gaan hier ongetwijfeld voor zorgen. Het komische optreden is gewoon lekker in’t plat, dus de bezoekers van “buut’n Gaellemuun kun doar hun Gaellemunigers een bietien bi-j-spiekern”.

Rondom de haven van Genemuiden

Vanaf ‘t Olde Staduus is de haven van de Genemuider Kamerbreed activiteiten nog lang niet in zicht. Of juist wel want in én rond de Genemuider binnenhaven is er ook van alles te beleven. Voormalig turfschip ‘De Vijf Gebroeders’ zal te zien zijn, evenals de compleet gerestaureerde salonboot van de familie Mateboer. De kinderen kunnen ravotten tijdens de waterspelen. Op dat moment zitten de rooktonnen van de paling- en zalmrokers al dik in de overuren. De traditioneel goed bezochte (en uitverkochte) visrokers starten vroeg in de ochtend met hun smakelijke visbereiding.

Voor de muziekliefhebbers
In het hofje bij ‘Gijs van Dalfsen’ zijn met optredens van Uncle John, Younger Days en Wim, Sander, Reinier & Wout muziek van Gaellemuniger bodem te horen. Om 17.00 uur is er in de Hervormde Kerk een optreden van Sela. Ook het muzikale avondprogramma op het Havenplein is niet mis, vanaf 18.00 uur kan men daar genieten van de jeugddrumband van het Hasselts Fanfare, Lösse Eindties en Ed Struijlaart. Klapper van de avond is Scrum.  De organisatie is er erg trots op dat ze deze fantastische ‘powerfolk’ band met hun kenmerkende muzikale Schotse en Ierse invloeden hebben weten te strikken als afsluiter van ‘Genemuiden Kamerbreed’.


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.