Gerrit Boom 40 jaar Molenaar bij molen de Valk in Zalk

Op zaterdag 9 oktober 2021 was de heer Gerrit Boom (83) 40 jaar molenaar van molen ‘De Valk’ in Zalk. Een uitzonderlijk lange staat van dienst die op 9 oktober op feestelijke wijze werd gevierd. Burgemeester Sander de Rouwe heeft de jubilerende molenaar als verrassing toegesproken en de Zalkerspeld uitgereikt. Voor bezoekers was er koffie, thee, ranja en waren er pannenkoeken gemaakt van meel van de molen.

“Het was een prachtige ochtend veel mensen uit Zalk, de nieuwe burgemeester op de fiets uit Kampen, alle kinderen en kleinkinderen, oud collega’s, familie van Gerrit, schoonzuster en zwagers, molenaars uit Hattem en Kampen.

Rond 10.30 uur is Gerrit naar de molen gelokt met een smoesje en was vervolgens erg verrast van het hele gebeuren. De burgemeester sprak Gerrit en het dorpsbelang toe. Gerrit was daarna erg geëmotioneerd en bedankte  iedereen voor hun felicitaties en hun komst. De jubilerende molenaar mocht kadootjes en bloemen ontvangen, er werd met z’n allen een prachtig lied gezongen. Het taartenvrouwtje uit Zalk had speciaal gebak gemaakt met de molen en de tekst 40 jaar erop. Al met al een hele feestelijke dag om nog lang van te genieten.”

Hoe Gerrit molenaar werd.

In 1979 werd er een oproep gedaan bij een vergadering van Dorpsbelangen Zalk. De heer Boom zag al jaren de molen stil staan. “Dat is toch wel jammer”, dacht hij. Na een opleiding van twee jaar op de Kamper molen ‘d’ Olde Zwarver’, heeft hij het landelijk examen gedaan in Denekamp. In 1981 begon Boom als gediplomeerd molenaar bij de uit 1860 stammende korenmolen ‘De Valk.’

Beeldbepalend

De korenmolen is, samen met de kerktoren van de Sint-Nicolaaskerk, beeldbepalend voor het aanzicht van het dorp. Elke zaterdag draaien de wieken van de molen. Bij bijzondere dorpse of landelijke activiteiten, zoals de Open Monumentendag, is de molen ook in bedrijf. Bij feestelijke activiteiten hangen bovendien slingers in de wieken. Boom doet niets liever dan bezoekers ontvangen en rondleidingen geven. Ook verricht hij waar nodig samen met collega-molenaar Gerben van Gelder het klein onderhoud. De onlangs gerenoveerde molen wordt geheel in bedrijf gehouden door vrijwillige molenaars.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*