dinsdag, juli 23, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsGeslaagde hippische dag aan de Zwartendijk

Geslaagde hippische dag aan de Zwartendijk

-

 

Vorige week zaterdag (12 april) werd bij SAP ”De Zwartendijkruiters” de jaarlijkse Spel- en Dressuurdag gehouden.De organisatie is zeer tevreden over het goede verloop van de dag. Voor zowel de ruiters, de bezoekers en de uitgenodigde ridders met paarden en gevolg was het een gezellige dag waarop paarden, ridders, spel en dressuur centraal stonden. Ook de burgemeester was enige tijd aanwezig en sprak lovende woorden.

SAP-foto1

’s Morgens werden er dressuurproeven verreden door ruiters van Stichting Aangepast Paardrijden ”De Zwartendijkruiters”. De SAP organiseert paardrijlessen en -activiteiten voor mensen, jong en oud, uit Kampen en omgeving, met een lichamelijke, verstandelijke of sociale beperking. Zij kunnen door de aangepaste voorzieningen en de speciaal opgeleide instructrices, Daniëla Lieftink en Yvonne Spielhagen, toch veel plezier en baat hebben bij sporten, in dit geval paardrijden. Ontspanning, recreatie en therapeutische zorg worden gecombineerd en het paardrijden heeft zo op de ruiters, zowel lichamelijk als geestelijk, een zeer positieve uitwerking. De SAP is financieel onafhankelijk en heeft haar eigen, zelfstandige voorzieningen in het Hippisch Centrum Kampen aan de Zwartendijk.

Het competitieve en officiële aspect deze morgen maakte het voor sommige ruiters extra spannend. Zij werden beoordeeld door een echte jury die ze na afloop ook commentaar en een scorelijst gaf. In de grote rijbak waren twee proeven uitgezet, een relatief moeilijke en een relatief makkelijke. Alle ruiters behaalden het diploma van die dag. In de kleine rijbak sloegen intussen enkele ridders hun kampement op. Tevens was er een echte smid aanwezig evenals een knutseltafel en een tafel waar men kon leren vlechten. Zoals gebruikelijk bij wedstrijden waren de manen van de paarden van de SAP gevlochten en waren de paarden extra gepoetst. De SAP heeft haar eigen wedstrijddekjes (kleedjes onder het zadel) die deze dag gebruikt werden. Aan het einde van de ochtend kwam burgemeester Bort Koelewijn, die als ambassadeur aan de Zwartendijkruiters is verbonden. Hij trok de winnende loten van een loterij waarvoor ruiters in de eerdere weken loten hadden verkocht. RTV IJsselmond was aanwezig en interviewde uitgebreid de burgemeester en Marjon Schaeffer namens het bestuur van de SAP.

SAP-foto2

Het terras tussen de twee rijbakken van het Hippisch Centrum Kampen was geopend en men kon daar warme en koude dranken verkrijgen evenals broodjes met warm en koud beleg. Vanaf het terras of de ruime gang naast de grote rijbak, had men goed zicht op het ridderspektakel. De SAP bestaat 35 jaar en had daarom extra groots uitgepakt. Er waren enkele ridders aanwezig van de Knights of Camelot. Dit is een internationale stichting die het riddergebeuren zo authentiek na probeert te bootsen en te spelen. Dit wordt jousting genoemd. Deze dag waren er ridders, schildknapen en bedienden gekomen uit Nederland, België en Duitsland. De joustingdemonstratie begon met behendigheidsproeven. Al rijdende te paard moest er met een strijdbijl een groene kool op een paal gekliefd worden en in volle galop moesten er zoveel mogelijk (houten) konijnen op de lans geregen worden. Daarna gingen de ridders de strijd met elkaar aan. Diegene van wie de lans afbrak, had verloren. De toeschouwers genoten van het schouwspel.

Na afloop kwamen de vrijwilligers allemaal samen in de kantine en stond er voor hen een hapje en een drankje klaar. Diverse gasten schoven ook gezellig aan. Veel vrijwilligers waren al vanaf zeven uur ’s ochtends in de weer maar toch werd dezelfde middag ook weer alles afgebroken en keurig opgeruimd. Men keek terug op een zeer geslaagde dag die voor de ruiters maar ook voor de bezoekers heel gezellig, boeiend en ook leerzaam was geweest. Tegelijkertijd had het Hippisch Centrum Kampen haar visitekaartje afgegeven met haar gastvrijheid aan de SAP, de gasten en de bezoekers. Het HKC faciliteert de manege en bijbehorende voorzieningen voor hippische organisaties als de SAP en paardrijvereniging PSV. Het HCK heeft nog volop stallen te huur voor pensionstalling met diverse voorzieningen en een gezellige entourage. Als u enthousiast bent geworden over de SAP en/of de Knights of Camelot, wordt u van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen op hun websites: http://www.Zwartendijkruiters.nl/ en http://KnightsofCamelot.be. Contact opnemen kan men via HC*@Mr*.nl.

SAP-foto3

Gerelateerde berichten

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen