dinsdag, juni 25, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsGezamenlijke brandbrief gemeenten en provincie aan de minister over laagvliegroute

Gezamenlijke brandbrief gemeenten en provincie aan de minister over laagvliegroute

-

De provincie Overijssel heeft vandaag mede namens de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Raalte en Kampen een brief verstuurd aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over het oplossen van de laagvliegroute vanuit het zuiden, die ook over Wilsum, Zalk en de Reeve gaan. De provincie Overijssel roept op Lelystad Airport niet te openen zolang dit niet is opgelost.

Het oplossen van de laagvliegroutes is altijd een randvoorwaarde geweest voor opening van Lelystad Airport volgens de gemeente. Zo heeft de minister per brief aan de Tweede Kamer op 31 maart 2020 aangegeven dat “bij opening van de luchthaven de tijdelijke laagvliegroutes niet nodig zijn”. In de daaropvolgende brief aan de Tweede Kamer van 1 juli 2020 heeft de minister gesteld “dat er een einde komt aan laagvliegroutes”.

“Er heeft een bestuurlijk contact plaats gevonden met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Overijssel en de gemeenten Zwolle, Raalte en Dalfsen en er is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op 14 december 2021 een toelichting verzorgd in de regio. Niettemin blijft de boodschap van de minister richting de gemeente en de inwoners hetzelfde. Namelijk dat de (tijdelijke) laagvliegroute (vooralsnog) niet opgelost gaat worden en dat onze inwoners overlast zullen ervaren zodra Lelystad Airport open gaat.”

Daarnaast is onvoldoende helder hoe tijdelijk de tijdelijke laagvliegroute is. In de brief van de minister van 2 december 2021 is aangegeven dat de hoofdstructuur van het luchtruim van 2024 tot 2027 nader wordt uitgewerkt. De laagvliegroute vanuit het zuiden, die over het Vechtdal verder gaat richting Lelystad Airport, zou dan alsnog opgelost kunnen worden, mede door optimalisatie van de systemen van de verschillende luchtverkeersleidingen. Echter, dit is al sinds 2010 onderwerp van gesprek en eerdere toezeggingen. Ook in de informatiebijeenkomst van 14 december jongstleden is duidelijk geworden dat er geen garanties gegeven kunnen worden dat de laagvliegroute in de periode 2024-2027 wél opgelost gaat worden. Kortom, het is onduidelijk hoe lang onze inwoners overlast zullen ervaren.

“Wij hopen met deze gezamenlijke brief aan de minister dat de minister de eerder gemaakte afspraak nakomt en een eventuele opening van Lelystad Airport niet doorgaat, zolang er geen oplossing is gevonden voor het probleem van de laagvliegroutes (het schappen van de laagvliegroute)” aldus de gemeente.

De brief van de provincie is : hier te lezen

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen