Gezamenlijke raadsoproep Kampen aan Tweede Kamer voor steun tuinders

130

Stadhuis

Kampen – Na de brandbrief die het college van B&W namens Kampen, LTO, provincie Overijssel en gemeente Noordoostpolder aan het kabinet heeft gestuurd wordt op initiatief van het CDA Kampen ook een brief namens alle raadsfracties uit Kampen aan de Tweede Kamer gestuurd om de tuinders tegemoet te komen die worden getroffen door de Russische boycot op landbouwproducten. Diverse tuinders in bijvoorbeeld de Koekoek worden hierdoor getroffen.

De CDA fractie pleit samen met de fracties van CU, SP, VVD, SGP, GBK, GroenLinks, PvdA en D66 van de Kamper gemeenteraad bij de Tweede Kamerleden voor steunmaatregelen en het tegengaan van voedselverspilling.

Afgelopen week werd langzaam aan steeds duidelijker wat de impact is van de Russische boycot van o.a. groente en fruit uit Nederland voor Nederlandse tuinders, o.a. uit de Koekoek. CDA Europarlementariër Annie Schreijer sprak woensdag (samen met burgemeester Koelewijn) met tuinders uit de Koekoek en LTO en pleit ook in Europa en richting kabinet voor actie.

Daarbij wordt niet alleen ingezet op (financiële) compensatie, maar ook op het tegengaan van voedselverspilling door vernietiging. LTO heeft al aangegeven mee te willen werken aan het geven van overtollig groente en fruit aan voedselbanken. Daarnaast heeft het CDA de suggestie gedaan om het voedsel aan scholen (schoolfruit) ter beschikking te stellen.

De CDA fractie in Kampen heeft initiatief genomen tot eenzelfde gezamenlijk pleidooi vanuit de gemeenteraad Kampen richting de Tweede Kamer en de vaste kamercommissie Economische Zaken. Alle raadsfracties uit Kampen hebben zich hierbij aangesloten en diverse fracties hebben inmiddels ook hun eigen partijlijnen ingezet.

Hieronder de brief

 

Geachte leden van de Tweede Kamer, 

Geachte leden van de commissie Economische Zaken

[in kopie afschrift aan minister Kamp en staatssecretaris Dijksma]

Door de recent door de Russische Federatie ingestelde boycot op onder andere landbouwproducten wordt de tuinbouwsector in Nederland onevenredig hard getroffen. Wij maken ons hier ernstig zorgen over. De boycot is voor een jaar uitgesproken en zal tot gevolg hebben dat vele bedrijven zullen omvallen en dat de gehele sector duurzaam wordt ontwricht. Dit vraagt snel om adequate maatregelen.

Vanuit ons college van Burgemeester en Wethouders is 14 augustus jl. mede namens de gemeente Noordoostpolder, provincie Overijssel en LTO, hierover een brandbrief verzonden aan het Kabinet met een oproep om haar invloed aan te wenden voor steunmaatregelen in Europa waartoe gister (14/8) in Brussel bestuurlijk overleg heeft plaatsgevonden. Europarlementarier Annie Schreijer heeft daartoe inmiddels in Brussel ook initiatieven genomen en een amendement ingediend (waarom zouden enkel producenten uit Zuid Europa van nectarines en perziken worden gecompenseerd en Nederlandse tuinders niet?!). Daarnaast is het Kabinet middels deze brandbrief opgeroepen ook op landelijk niveau steunmaatregelen te treffen.

Wij doen, als lokale volksvertegenwoordigers, u hierbij een vergelijkbaar schrijven toekomen, in het kader van uw rol en verantwoordelijkheid als Tweede Kamer. Op basis van de signalen die wij van onze tuinders uit de Koekoekspolder te IJsselmuiden (gemeente Kampen) ontvangen begrijpen wij dat vele bedrijven in ernstige mate economische schade oplopen door de boycot. De situatie is dringend en urgent, menen wij, ook al heeft de sector op dit moment nog geen exacte inventarisatie van de schadebedragen in beeld.

Voorlopige schattingen van de schade voor de voedingstuinbouw zijn geraamd op 1,5 miljard euro. Brancheorganisatie LTO is bezig met een inventarisatie van de totale economische schade. Voorlopig staat het water bij veel tuinders aan de lippen en wij verwachten de komende dagen / weken zeker acute financiële problemen.
Wij ervaren de Russische reactie als een gerichte actie die bewust enkele sectoren van ons bedrijfsleven onevenredig hard treft. Juist omdat dit een reactie is op algemene maatregelen die de internationale stabiliteit beogen te dienen, kan het niet zo zijn dat enkele sectoren zoals de tuinbouw daarvoor offers moeten brengen met mogelijk desastreuze gevolgen voor het voortbestaan van delen van de sector.

Om geen tijd te verliezen, willen wij u daarom met klem vragen alles in het werk te stellen om nu onze tuinders door deze ernstige crisis heen te loodsen.
Concreet vragen wij u, u in te zetten voor:
Adequate financiële steunmaatregelen op nationaal en Europees niveau;
De spoedige inrichting van één informatiepunt waar tuinders terecht kunnen voor vragen over deze crisis;
Het voorkomen van voedselverspilling door het overschot aan landbouwproducten op de Europese markt, door bijvoorbeeld afspraken met LTO te maken inzake Beschikbaarstelling aan voedselbanken en/of bijvoorbeeld scholen (‘schoolfruit’).

Graag vernemen wij uw reactie en acties,

Hoogachtend,
Namens de alle raadsfracties van de gemeente Kampen,

Mw. Hilde Palland Mulder – fractievoorzitter CDA Kampen

Dhr. Johan Witteveen – fractievoorzitter ChristenUnie Kampen

Dhr. Richard Boddeus – fractievoorzitter SP Kampen

Dhr. Beent Keulen – fractievoorzitter VVD Kampen

Dhr. Eibert Spaan – fractievoorzitter SGP Kampen

Dhr. Albert Holtland -fractievoorzitter Gemeentebelang Kampen

Mw. Nieke Jansen – fractievoorzitter GroenLinks

Dhr. Manfred Haveman – fractievoorzitter PvdA Kampen

Dhr. Pascal Jacobs – fractievoorzitter D66 Kampen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP