Gezinshuis de Maten bijna klaar voor de start

Door Annerieke Treep

 

De laatste voorbereidingen zijn begonnen en met twee weken komt de eerste bewoner al logeren. Richard en Jolanda Wensink, oprichters van het gezinshuis, hebben er in elk geval al zin in. “Als ze het maar leuk hebben straks, dan komt alles wel goed,” zo vindt Jolanda.

In het nieuwe Gezinshuis aan de orkestlaan komen jongeren te wonen die een verstandelijke beperking hebben. Ze zijn heel zelfstandig, maar net niet genoeg om op zichzelf te wonen. In het huis van Richard en Jolanda kunnen ze zelf wonen terwijl er toch een oogje in het zeil wordt gehouden. Jolanda: “Ook deze mensen hebben een plekje nodig. En ze kunnen hier zo lang blijven wonen als ze willen. Maar dit kan ook een opstapje zijn tot echt onbegeleid wonen, dat ze het hier leren.”

Het plan om dit gezinshuis te starten kwam vorig jaar zomer. Eerst liep nog het plan om een dagbesteding te beginnen, maar toen het huis van de buren te koop kwam, was voor Richard het plan klaar. “ ‘Jolanda, wij gaan dat huis kopen. Dat is toch wat je wil? Niet moeilijk doen, we gaan het gewoon doen.’ Dat zei hij, terwijl ik nog had van ‘ho, wacht even,’” vertelt Jolanda. “Maar we hebben het toch gedaan.”

gezinshuis de MatenHet zoeken naar investeerders was nog even moeilijk. “Ze willen liever een huis dat al even bestaat, dan zijn de risico’s kleiner.” Maar nu dat alles rond is gaat het hard. “Met een paar weken komt de eerste jongen al logeren. We zijn dan nog niet helemaal klaar, maar dat komt wel goed.” Het plan is dat er straks drie of vier jongeren komen wonen. Twee van de plekken zijn sowieso al gevuld, maar de andere plekken komen ook vol. “Er zijn nog wel geïnteresseerden.“

Zelf hebben Richard en Jolanda twee kinderen van vijf en acht jaar. Die zullen er niet onder gaan lijden. “Het enige wat we echt samen doen is avondeten, daaromheen kan iedereen zijn eigen weg gaan. En de jongens vinden het wel prima, zolang er maar niet aan het nerfpistool van de jongste wordt gezeten, “ vertelt ze lachend. “Verder komen er al een paar jaar gehandicapte jongeren over de vloer hier, omdat ik daar mee werk. Dus ze zijn het al wel gewend.”

Of ze er volledig klaar voor is en zin in heeft weet Jolanda nog niet. “Het is allemaal zo nieuw, heel leuk maar ook heel spannend. En verder, ik ben zo’n persoon dat pas op vakantie is, als ik op vakantie ben. Ik geniet er dan pas van, ik ben niet zo van de voorpret. En dat is met het gezinshuis ook. Ik heb er wel zin in hoor, ik weet het alleen nog niet zo goed. We zien het wel wanneer het komt.”

Slagharen Jolanda en Xander Slagharen Richard en Geert