Gezocht: onbekend Kamper materiaal uit de Tweede Wereldoorlog

566

oorlogsmateriaal1

Bijna elke Kampenaar kent de bekende verhalen van Kampen uit de Tweede Wereldoorlog. Dokter Kolff bijvoorbeeld, die mensen ‘ziek’ verklaarde in het noodhospitaal in de kazerne, zodat ze niet mee hoefden op transport. Of het verhaal van de drie mannen die gefusilleerd zijn omdat ze werk weigerden te doen voor de Duitsers. Hanneke Bennett en Annelies Rijkhoff van het gemeentearchief Kampen zijn juist op zoek naar de onbekende ‘schatten’ uit de Tweede Wereldoorlog.

Door: Annelies Strikkers

Waarom willen jullie meer verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in Kampen?
“Bij het voorbereiden van de festiviteiten rond de 70-jarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog realiseerden we ons dat we eigenlijk altijd dezelfde spullen en verhalen gebruiken. En dat terwijl er, waarschijnlijk, nog veel materiaal bij de mensen thuis ligt.”

Om welke reden doen jullie juist nu deze oproep?
“De levende groep mensen die de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt hebben wordt steeds kleiner. De komende paar jaar hebben we nog een laatste kans om verhalen of spullen uit eerste hand te krijgen, dat is historisch gezien het betrouwbaarst. Om toekomstige generaties een zo goed mogelijk beeld te geven van de oorlogstijd, zouden we graag in gesprek gaan met deze mensen. Zo wordt het verhaal van ‘oma Corrie’ of ‘opa Piet’ voor altijd bewaard.”

Wat missen jullie nog in jullie collectie?
“We hebben veel officiële stukken, daarbij moet je denken aan propagandaposters van de Duitsers, collectebakjes van de NSB en gemeentepamfletten. Ook hebben we een aantal lidmaatschapsboekjes van de NSB mogen ontvangen, waarschijnlijk omdat mensen dit niet graag bewaren. Wat we nog niet hebben zijn juist de verhalen over het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog. Mensen trouwden in de Tweede Wereldoorlog, kregen kinderen, dat gebeurde natuurlijk in een heel andere sfeer dan normaal. We zouden graag de verhalen horen van mensen die bij dokter KolfF in het noodhospitaal hebben gelegen of zijn geweest. Eigenlijk zijn we met elk verhaal, of elke foto, die het leven in de oorlog beschrijft tevreden.”

oorlogsmateriaal2
“Joden waren in het park bijvoorbeeld niet welkom, we zoeken ook nog mensen die hier iets meer over kunnen vertellen.”

 

Welke foto of verhaal dat nu aanwezig is in het archief spreekt jullie het meeste aan?

“De Canadezen die na de bevrijding over de Oudestraat rijden vinden we altijd mooi om te zien. Een hele aangrijpende foto is die van een NSB-er die vlak na de oorlog opgepakt is. Het is een close-up foto; de emotie in het gezicht van die man komt goed naar voren. Ook is er een aantal foto’s van de Jeugdstorm die door de stad marcheert met de welbekende hand omhoog, die vinden we ook erg aangrijpend. Daar hebben we ook nog niet genoeg verhalen van, misschien hebben mensen die nu nog leven wel een verhaal over hun tijd in de Jeugdstorm, of over een familielid die bij de NSB zat.”

Zal het nieuwe materiaal te zien zijn bij de festiviteiten rond de 70-jarige herdenking?
“21 Maart is de opening van onze tentoonstelling ‘Weggetjes naar de vrijheid’. De opening zal plaatsvinden in de Nieuwe Kerk. De tentoonstelling zal vanaf 21 maart te zien zijn in de oude synagoge. We hebben simpelweg de tijd niet om eventueel nieuw materiaal toe te voegen bij de tentoonstelling, maar voor toekomstige herdenkingen of tentoonstellingen is nieuw materiaal natuurlijk wel bruikbaar. Ook kunnen schoolklassen kennis nemen van de nieuwe verhalen of spullen tijdens een rondleiding door het gemeentearchief.”

Heeft u nog een verhaal, spullen of foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in Kampen? Neem dan gerust contact op met het gemeentearchief Kampen. www.gemeentearchiefkampen.nl telefoonnummer: 038-3370770

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP