woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsGGD IJsselland opent speciaal mazelen telefoonnummer en mazelen e-mail adres

GGD IJsselland opent speciaal mazelen telefoonnummer en mazelen e-mail adres

-

 

spuitjeAfgelopen maandag 19 augustus zijn in onze regio de scholen weer begonnen. GGD IJsselland verwacht vanaf dan een toename van het aantal meldingen van mazelen.
Omdat de GGD daarom ook een toename van het aantal vragen verwacht, heeft ze een speciaal mazelen telefoonnummer (038 – 428 14 30) en een mazelen e-mail adres (mazelen@ggdijsselland.nl) geopend. Leerkrachten en ouders met vragen over mazelen kunnen op deze manier contact opnemen met de GGD.

Verwachte toename mazelen na vakantie

GGD IJsselland verwacht vanaf aankomende maandag een toename van het aantal meldingen van mazelen. Enerzijds omdat GGD IJsselland denkt dat er momenteel een onderrapportage van het aantal mazelengevallen is. Scholen hebben een meldplicht, en zullen gevallen van mazelen melden bij de GGD. Anderzijds verwacht GGD IJsselland een toename van het aantal mazelengevallen omdat als de scholen weer beginnen, kinderen vaker met elkaar in contact komen. GGD IJsselland verwacht vooral meldingen van mazelen uit gemeenten met een lage vaccinatiegraad.

Preventie van mazelen

De enige manier om mazelen te voorkómen is door de BMR vaccinatie, onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Sommige ouders kiezen er echter voor hun kind niet te laten inenten. Hoesten in een zakdoek kan iets helpen, maar de ziekte wordt, ondanks dat, makkelijk overgedragen van kind op kind, als kinderen niet ingeënt zijn.

Inhaalvaccinatie

Kinderen die niet beschermd zijn tegen mazelen omdat ze de vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma niet hebben gehaald, wordt geadviseerd om deze alsnog te halen. Voor kinderen tussen 1 en 4 jaar kunnen de ouders contact opnemen met hun eigen Consultatiebureau. Voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar kunnen ouders terecht bij GGD IJsselland, via de Mazelen-telefoon 038 – 428 14 30 of het e-mail adres mazelen@ggdijsselland.nl.

Extra vaccinatie

Kinderen met een verhoogd risico op besmetting met mazelen krijgen een extra vaccinatie aangeboden:
  • Kinderen van 6 tot 14 maanden die wonen in gemeenten waar minder dan 90% van de kinderen tegen mazelen ingeënt zijn. In de regio IJsselland gaat het om de gemeenten Staphorst en Zwartewaterland. Deze extra vaccinatie wordt gegeven op het consultatiebureau.
  • Kinderen van 6 tot 14 maanden die behoren tot de reformatorische gezindte, ongeacht hun woonplaats. Zij kunnen zich melden bij het consultatiebureau.

Mazelen in 5 gemeenten in de regio IJsselland

Sinds 1 mei 2013 tot 14 augustus 2013 zijn 1035 gevallen van mazelen, opgelopen in Nederland, gemeld (bron: RIVM). GGD IJsselland heeft meldingen van mazelen uit 5 verschillende gemeenten in de regio IJsselland. In Staphorst, Zwartewaterland en Kampen gaat het – zoals al verwacht werd – om een aantal ongevaccineerde kinderen uit de reformatorische gemeenschap die via school of familiecontacten zijn besmet. Na opening van de scholen verwacht de GGD in deze gemeenten een toename van het aantal meldingen.
In de gemeente Dalfsen en de gemeente Deventer ging het om een atypische melding van een volwassen patiënt. In beide gevallen bleek de volwassene nog vatbaar te zijn voor mazelen, besmetting vond plaats door contact met een reformatorische mazelenpatiënt elders. In Dalfsen en Deventer verwacht de GGD rond deze geïsoleerde patiënten geen nieuwe besmettingen.

Acties GGD IJsselland

De afdelingen infectieziektenbestrijding en jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland werken samen op het gebied van mazelen. Zo doet GGD IJsselland onderzoek naar meldingen, registreert de meldingen, verzorgt vaccinaties en geeft advies aan onder andere ouders, scholen, kinderdagverblijven, huisartsen en gemeenten.

Meer informatie

Voor meer informatie over mazelen kunt u kijken op de volgende sites:
Voor vragen over mazelen kunt u contact opnemen met GGD IJsselland via het speciale mazelentelefoonnummer 038 – 428 14 30 of via de mail mazelen@ggdijsselland.nl.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen