dinsdag, juni 25, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeRegioJonge vakantiegangers krijgen gratis condooms mee

Jonge vakantiegangers krijgen gratis condooms mee

-

Tijdens de zomervakantie delen medewerkers van GGD IJsselland gratis condooms uit aan jongeren die op vakantie gaan. De GGD probeert jongeren er zo op een laagdrempelige manier bewust van te maken dat het hebben van veilige seks ook op vakantie belangrijk is. Onveilig vrijen op vakantie komt onder jongeren regelmatig voor.

Aan de zuidzijde van het NS station in Zwolle vertrekken met regelmaat bussen vol jongeren naar heerlijke, zonnige feestbestemmingen. Met een mand vol condooms wensen GGD-medewerkers de jongeren een ‘veilige’ vakantie. Zowel de jongeren als ouders reageren positief op het initiatief van GGD IJsselland.

Helft jongeren neemt geen condooms mee
Jongeren hebben op vakantie sneller seks dan onder normale omstandigheden. Juist in veel populaire vakantielanden komen SOA en HIV-infecties vaker voor dan in eigen land. Condooms mogen daarom niet ontbreken in de bagage van de jongeren. Toch neemt bijna de helft van de jongeren geen condooms mee op vakantie. En dat is de reden dat GGD-medewerkers bij de bussen staan. “We geven de jongeren tips mee en delen condooms uit voordat ze de bus instappen” vertelt Marleen van der Horst, preventiemedewerker seksuele gezondheid van GGD IJsselland. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die vooraf een pakje condooms hebben meegenomen, veiliger vrijen dan leeftijdsgenoten die zonder condooms op zak zijn vertrokken.

Waterdicht telefoonhoesje
Naast condooms delen de GGD-medewerkers ook een waterdicht telefoonhoesje uit. De boodschap daarachter is: ‘Bescherm jij jezelf net zo goed als je telefoon?’. Er zit ook een kaartje bij waarop in vier verschillende talen staat hoe je zegt dat je veilige seks wilt hebben. “Het telefoonhoesje valt erg in de smaak” laat Van der Horst weten. “Nu maar hopen dat de jongeren zichzelf net zo goed beschermen als hun telefoon.”

Neem condooms mee
GGD IJsselland adviseert jongeren om altijd condooms mee te nemen op vakantie. “Zorg er dan wel voor dat de condooms niet op een te warme plek liggen en zeker niet in de zon. En seks op het strand klinkt misschien romantisch, maar door het zand kan een condoom stuk gaan”, aldus Van der Horst. Voor alle vragen over seks is er de website voor jongeren: www.sense.info.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen