woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsCollege kiest bestemming extra geld bestrijding armoede en schulden

College kiest bestemming extra geld bestrijding armoede en schulden

-

 

Het Rijk heeft extra middelen beschikbaar gesteld voor de bestrijding van armoede en schulden. Voor Kampen gaat het in 2013 om een bedrag van € 34.000. Om (beter) uitvoering te geven aan het armoedebeleid in Kampen heeft het college besloten om dit extra geld te steken in een mix van maatregelen, activiteiten en voorzieningen, waarbij specifieke aandacht uitgaat naar kinderen en preventie en vroegsignalering van schulden.
Het college wil voor de toegezegde extra middelen van het Rijk voor armoedebeleid en schulddienstverlening zo snel mogelijk een bestemming vinden. Wethouder Lidi Kievit: “Vooruitlopend op de komst van nieuw beleid, nemen wij nu al een aantal maatregelen. Deze kunnen van invloed zijn op de situatie van inwoners in armoede en met schulden. De instrumenten zijn er. Als college hebben wij de mogelijkheid om deze met het extra geld nog steviger in te zetten.”

Maatregelen, activiteiten en voorzieningen

De toegezegde extra middelen van het Rijk voor armoedebeleid en schulddienstverlening vinden hun bestemming in de volgende activiteiten:
  • Intensivering van de algemene voorlichting; zoals voorlichting via de gemeentepagina’s in De Brug, via de gemeentelijke website, via de MEEDOEN-balie en via social media, maar ook via andere media zoals kerkbladen, schoolkranten, bladen van (sport)verenigingen, etc.
  • Gerichte groepsvoorlichting zoals lespakketten, voorlichting op basisscholen en in het voortgezet onderwijs, samenwerking met leerplichtambtenaren als het gaat om signalering van jongeren met schulden, voorlichting aan ouders over financiële opvoeding van hun kinderen (samenwerking zoeken met CJG), informatie over schulddienstverlening aan ketenpartners en voorlichting aan vrijwilligers(organisaties).
  • Gericht individueel advies door middel van het houden van inloopspreekuren, een quick scan van Wwb-gerechtigden eventueel gevolgd door een uitnodiging voor een budgetadvies gesprek; convenant met woningbouwcorporatie en meer aandacht voor de meldingen van de energiebedrijven.
  • Training in budgetvaardigheden; Begeleiding in budgetvaardigheden via ketenpartners zoals Humanitas thuisadministratie en Stichting Welzijn Kampen; het organiseren van cursussen / gespreksgroepen; mogelijkheid voor adviesgesprek op maat en budgetcoaching bij de gemeente.
  • Het verstrekken van kindpakketten; deze worden op maat verstrekt in de vorm (en volgens de regels) van bijzondere bijstand. De inhoud van dergelijke pakketten kan bestaan uit verstrekkingen in natura of vergoeding van kosten voor allerlei zaken.
Naast bovengenoemde maatregelen heeft het college besloten om per 2014 financieel bij te dragen aan een tweetal projecten die gericht zijn op het versterken van de economische zelfstandigheid en het voorkomen van problematische schulden, zodat deze inzet ook in 2014 gewaarborgd blijft.
  • Een (extra) financiële bijdrage van € 9.800 voor het project ‘Vrouwen coachen Meiden’, gericht op het vroegtijdig signaleren van problemen met als doel om schooluitval te voorkomen en de financiële zelfredzaamheid van jonge vrouwen te vergroten.
  • Een financiële bijdrage van € 5.000 voor het Noodfonds Zwolle en omgeving, dat hulp biedt in de vorm van een eenmalige gift aan burgers om een structurele oplossing voor de problemen van de burger mogelijk te maken en het hulpverleningsproces weer op gang te brengen.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen