zondag, mei 19, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsGewaagd maar geslaagd experiment GroenLinks

Gewaagd maar geslaagd experiment GroenLinks

-

Kampenaren denken mee over verkiezingsprogramma

GL2

KAMPEN – Het was een gok, een experiment. Maar het pakte goed uit: GroenLinks hield afgelopen vrijdagavond een inloop-avond waarbij iedere Kampenaar mee mocht denken over het nieuwe verkiezingsprogramma van GroenLinks. Iedereen kon aanvullingen of nieuwe ideeën aandragen die volgens hem of haar in het verkiezingsprogramma zouden moeten komen. “Een unieke benadering die bij veel mensen wel wat wenkbrauwen heeft doen rijzen.“, zegt Nieke Jansen van GroenLinks lachend. Maar dat er behoefte aan is blijkt wel. De gehele avond door komen mensen een kijkje nemen in het Kofferbak-theater aan de Ambachtstraat die voor de gelegenheid is omgetoverd tot GroenLinks-hoofdkwartier.

Het zijn zeker niet alleen GroenLinksers die de avond bijwonen. “Eigenlijk ben ik een PvdA-man“, vertelt een bezoeker “maar die club vind ik op dit moment niet sociaal genoeg. Daarom ben ik een beetje aan het shoppen. Ik ben ook bij D66 en het CDA geweest.” Hij is vooral benieuwd wat GroenLinks voor plannen heeft op sociaal gebied. “Ik twijfel nog tussen SP en GroenLinks. Het sociaal beleid en de zorg zullen daarbij de doorslag geven.”

Ook verenigingen en organisaties zijn door GroenLinks uitgenodigd om langs te komen op de inloop-avond. O.a. het bestuur van de Islamitische Stichting Kampen heeft gehoor gegeven aan die oproep. “Wij vertegenwoordigen zo’n 1800 Islamitische Kampenaren en we willen graag weten waar de politieke partijen in Kampen voor staan en wat we voor elkaar kunnen betekenen.“, aldus Ergümen Alçiçek. De Stichting heeft onlangs het voormalige TNT-pand aan het Bolwerk gekocht en wil daar graag een Sociaal Cultureel Islamitisch Centrum vestigen. “Daarvoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd en we willen graag kijken wie ons daar politiek bij kan helpen.“, aldus Alçiçek, die ook over cultuur en zorg enthousiast meepraatte.

GL1

ZEEPKIST

Sommige mensen hebben concrete vragen of voorstellen voor het nieuwe verkiezingsprogramma van GroenLinks. Ze schrijven aanvullingen in het concept of schrijven ideeën op een kaart die ze deponeren in de melkbus. Verder kunnen ze met elkaar in gesprek gaan aan verschillende tafels. Er is een zilveren tafel die staat voor het thema ‘open’, een groene voor – hoe kan het ook anders – het thema ‘groen’ en een rode tafel voor ‘sociaal’. 

Ideeën delen met de zaal kan ook. Op verschillende momenten gedurende de avond klimmen sprekers op de ‘zeepkist’.  Allerlei thema’s komen aan bod, zoals de overheveling van de zorgplicht van het Rijk naar de gemeente en de problemen die daarbij kunnen ontstaan, de toekomst van het Kamper Lijntje en de file op de IJsselkade. Simone Reinders, die zichzelf ‘import-Kampenaar’ noemt, vindt dat Kampen meer moet doen om zich aantrekkelijk te maken voor toeristen. “Weinig mensen kennen de stad en dat is jammer.“, aldus Reinders. Zij stelt voor om het fenomeen ‘greeters’  in te voeren in Kampen. “In New York is dat een groot succes. Daar gaan inwoners van de stad vrijwillig een uurtje op stap met toeristen. Ze laten de mooie plekjes van New York zien. Waarom zou dat niet ook in Kampen kunnen?”, vraagt zij zich op de zeepkist af. Een applaus volgt vanuit de zaal.

BEGINSPRAAK

GroenLinks is blij met de input van de Kampenaren. “Eerder was het zo dat een verkiezingsprogramma werd geschreven door 3 of 4 mensen. Dat willen we anders doen.”, aldus avondvoorzitter Nieke Jansen. “Daarom hebben we Kampenaren uitgenodigd om mee te denken en mee te werken aan ons verkiezingsprogramma. Mensen willen ‘inspraak’. Volgens ons is het belangrijk om daar al aan het begin van een politiek proces mee te beginnen. Daarom bieden we nu dus ‘beginspraak’: Samen schrijven en werken aan een verkiezingsprogramma.

Of alle plannen, ideeën en aanvullingen ook daadwerkelijk in het verkiezingsprogramma van GroenLinks komen, is nog even afwachten. De programmacommissie van Groen Links buigt zich de komende tijd over alle ideeën. Op 10 december stellen de leden van GroenLinks het programma vast. Wie ondertussen op de hoogte wil blijven kan terecht op de website www.groenlinkskampen.nl

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen