Graf met een verhaal.

“Verhalen die bijblijven en verteld moeten blijven worden”

Morgen op  Goede vrijdag,  15-04-2022,  is het 70 jaar geleden dat er in een woning in de Klokkensteeg in de binnenstad van Kampen brand uitbrak. Hierbij kwam het hele gezin – op een jongetje na – om het leven. De lichamen zijn begraven in een familiegraf in IJsselmuiden. De gemeente Kampen heeft het graf destijds afgekocht, waardoor het nooit geruimd zal worden. Die ‘Goede Vrijdag’ waarbij maar liefst acht stadsgenoten hun leven verloren, werd niet gemakkelijk vergeten in Kampen.

Het jongetje – Jacobus Breuker van destijds 12 jaar, ook wel Koos genoemd – leeft niet meer. Zijn kleindochter Melissa woont in Kampen en verzorgt het graf. Op haar verzoek wordt nu samen met Benno ten Brinke, beheerder van de begraafplaatsen, de grafsteen en het graf opgeknapt. Dinsdag werd de laatste hand aan het opknappen van de grafsteen en het graf gelegd en aansluitend hebben Melissa en Benno de nieuwe beplanting aangelegd.

RTV IJsselmond verslaggeefster Riek de Maar sprak met Melissa.

Omdat dit indrukwekkende verhaal destijds niet makkelijk vergeten werd en er op de scholen ook nog lange tijd over werd verteld tijdens de geschiedenisles, vinden zowel Melissa als Benno het een mooie gedachte om rondom deze Goede Vrijdag, 70 jaar naar dato, opnieuw stil te staan bij deze heftige gebeurtenis: “Dit zijn verhalen die de stad lang bij zijn gebleven, maar ook verteld moeten blijven worden als eerbetoon aan het gezin en hun nabestaanden”.

 

Onderstaand het verhaal dat destijds uitgebreid in de krant stond.

 

“ Een ontzetttende ramp treft Kampen “
Op één kind na een geheel gezin verbrand Kampen 11 April 1952

Een ontzettende ramp heeft in de nacht van Donderdag op Vrijdag Kampen getroffen. Bij een uitslaande brand in het perceel in de Klokkensteeg 9, dat bewoond werd door het gezin A.Beuker,is dit gehele gezin op een jongetje van 12 na, in de vlammen omgekomen.8 mensen , vader, moeder en 6 kinderen verloren het leven. De vader was werkzaam bij de blikfabriek v.d. Wal in te IJsselmuiden.

De brandweer ,die spoedig ter plaatste was stond voor een machtige vuurzee, die spoedig bedwongen werd. Het vuur echter zo fel ,dat niemand door de vlammen kon komen, het geen het werk van de brandweer bemoeilijkte.

De steeg is ter plaatse erg nauw, slechts 2.75 m. breed en de flammen sloegen in alle felheid tegen een tegenover staande muur.

Al dadelijk gingen er geruchten rond, dat deze brand mensenlevens zou hebben gekost. Zekerheid hieromtrent was niet direct te verkrijgen, omdat men niet wist of bewoners over het dak hebben kunnen ontkomen.

Na enige tijd werd de ontstellende bevestiging verkregen ,nagenoeg het hele gezin de dood in de vlammen had gevonden.

Om twee uur in de nacht kreeg de politie het bericht dat er brand was uitgebroken in de Klokkensteeg. Direct werd de brandweer gealarmeerd, die met klein materiaal naar de plaats desonheils trok. De brand werd ontdekt door een naast-wonende schoonzoon, dhr W.Roor, die wakker door een verstikkende rook. Aan hem is het dan ook te danken dat de brandweer het vuur kon beperken tot het getroffen perceel.

De moeder werd in de bedstee gevonden met de baby van acht maanden in haar armen.

De politie auto reed af en aan om de overleden slachtoffers naar het ziekenhuis te brengen. Om half vijf kon de brandweer in rukken.

Bij de brand zijn omgekomen “de naast de vader en moeder, zoon Arnoldus oud 19 jaar, een zoon Hendrik oud 16 jaar, een dochter Jannie oud 10 jaar, een zoon Anton oud 9 jaar, een meisje Jana oud 7 jaar, en een zoon Andree van 8 maanden.

De 12 jarige zoon Koos heeft zich alleen kunnen redden. Koos werd in de dakgoot aangetroffen en met behulp van een ladder werd hij door de buren na beneden gehaald. De jongen had een lichte brandwond aan de hand. Hij vertelde nog, dat hij wakker was geworden van de rook en zijn broertjes en zusjes had wakker gemaakt. De jongen had al een gat in de pannen gemaakt en wist daardoor dan ook te ontkomen. Niemand is hem dan ook gevolgd, vermoedelijk was dit ook niet mogelijk door de enorme snelheid waarmee de brand om zich heen greep. De kinderen hebben helaas de uitweg niet gezien, die er wel was, want aan de achterzijde van de zolder was ook nog een flink raam waardoor men op het platte dak van de Fabriek van de Firma Smit en Ten Hove kon komen.

Het gezin bestond oorspronkelijk uit vijftien personen. Één dochter ,die gehuwd was, is verleden jaar overleden. Twee andere dochters zijn getrouwd, en drie kinderen verblijven in het Sanatorium bij Zwolle. Het huis is volkomen uitgebrand.

Een dankwoord aan de brandweer is op zijn plaats. Niet alleen voor de wijze waarop zij snel te plaatse was, maar ook voor haar zeer kordaat optreden bij deze brand.

Op het terrein van de brand waren loco-burgemeester A. Scholten en de commissaris van politie de heer W.F.O.v.d. Grift .

De justitie te Zwolle is gewaarschuwd voor een nader onderzoek.

Omtrent de oorzaak van de brand blijft het bij vermoedens. als is het mogelijk dat het onderzoek dat nog gaande is ,hierin meer licht brengt.

Zo goed als zeker kan wel worden aangenomen dat de kachel fel is opgestookt bij het naar bed gaan van de ouders, en hier de brand ontstaan is. Men vraagt zich af welke reden er was deze kachel ,terwijl het toch zacht weer was, zo fel te stoken, temeer daar de ouders in het zelfde vertrek sliepen. Uit mededelingen van omwonenden konden wij opmaken dat Donderdag de kokosmatten schoongemaakt waren, die nog tot laat in de avond in de steeg lagen. Vermoedelijk hebben de ouders de matten ’s nachts bij de kachel willen drogen en daarvoor de kachel feller gestookt dan noodzakelijk was.

Het is mogelijk dat een kokosmat tegen de kachel is gevallen ,waardoor ook de snelle rookontwikkeling wordt verklaard. De lijken van de ouders en kinderen waren weinig door het vuur aangetast.

De heer Breuker had Donderdag ook nog een pot met teer gehaald voor het teren van de muren, en mogelijk deze emmer ook in de kamer gestaan, wat de felle vuurzee verklaart. Maar nogmaals, dit zijn vermoedens.

De zoon van 19 jaar heeft nog geholpen de geredde jongen naar buiten toe te werken. De jongen werd later gevonden met een zware wond aan de schedel, zodat vermoed wordt dat deze jongen in zijn pogingen broertjes en zusjes te redden door een of ander voorwerp is getroffenen zijn bewustzijn heeft verloren.

Deze ‘Goede Vrijdag’ zal dan ook niet gemakkelijk in Kampen worden vergeten.8 Stadgenoten verloren hun leven en ons innig medeleven gaat uit naar de familie, maar vooral naar de kinderen die overgebleven zijn en in deze nacht zoveel hebben verloren.

In de nacht zijn slechts enkele omwonenden bij het gebeurde aanwezig geweest, de meeste Kampenaren vernamen in de vroege ochtend van ons nieuwsbord of door de radio.

Brunnepe

( nieuwsbord : achter het raam van de redactie Kamper Nieuwsblad in de Oudestraat )


 


2 Comments

  1. Als vrijwilliger en stamboomonderzoeker heb ik ooit alle overlijdensakten ingevoerd in het Genlias systeem. Ik kom vaak trieste zaken tegen in een onderzoek, maar dit gebeuren heeft mij altijd indruk achtergelaten.

  2. Melissa heeft niet het graf onderhouden dat is naar mijn vader gegaan, Mijn opa was de enige die hier uit is gekomen bij die brand.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.