Groen Links – “Reuring en rust op zondag”

De gemeenteraad van Kampen heeft besloten dat de winkels tijdens evenementenzondagen open mogen.

CU en SGP stemden tegen, de andere fracties stemden voor de motie die werd ingediend door VVD, GroenLinks, GBK, PvdA en D66. Daarmee komt een eind aan een lastig dossier.

De inbreng van Nieke Jansen namens GroenLinks:

Reuring of rust op zondag. Het is een thema dat ons al jaren bezighoudt. Een deel van onze achterban hecht aan reuring, cultureel, commercieel. Een ander deel hecht aan zondagsrust, uit religieuze overwegingen of om niet onder te gaan in een 24uurs economie. Die achterban kiest ervoor om er samen uit te komen. Dat is: elkaar de ruimte geven om de reuring op te zoeken óf de rust, óf een combi van beide. Dan moet er wel rust en reuring zijn.

Met die rust zit het in Kampen al heel lang goed. Voor de reuring moesten mensen veel geduld hebben en het is telkens weer afwachten welke ruimte er zal zijn. Ervaringen tijdens Kerst in oud-Kampen en Sail lieten zien dat winkeliers én ook kerken deze open zondagen betekenisvol en succesvol wisten in te vullen.

Deze motie komt de mensen die de reuring zoeken heel bescheiden tegemoet. GroenLinks dient die mee in en nodigt de fracties die hechten aan zondagsrust uit om ruimte te geven aan hen die de zondag anders willen invullen.

De vrijheid van die fracties en hun achterban en het respect voor hun keuze is er niet mee in het geding, de vrijheid van anderen is ermee gediend.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*