Op 30 januari 2014 stond in de Stentor het artikel ‘Zoeken naar aardgas in regio’. Gemeld werd dat het energiebedrijf Vermillion Gas & Oil Nederland van het Ministerie van Economische Zaken toestemming heeft gekregen om (ook) in onze gemeente onderzoek te gaan doen naar de mogelijkheden voor gaswinning.
In Groningen is zonneklaar wat de gevolgen van aardgaswinning zijn: het gebied wordt meer en meer geteisterd door aardbevingen, de veiligheid komt in het gedrang, huizen en bedrijven dalen fors in waarde, het gebied wordt onaantrekkelijk als vestigings- of recreatiegebied en dus wordt de werkgelegenheid geschaad. Het Waterschap waarschuwt voor de aantasting van waterveiligheid omdat ook de dijken ‘beven’.
Groningen laat zien wat er kan gebeuren als inwoners niet of onvoldoende betrokken zijn bij planvorming en enkel de schade van de gaswinning op hun bord krijgen. Voor kampen herhaalt zich op het eerste gezicht wat ook bij de planvorming rond vliegveld Lelystad en bij de aanleg van de bypass gebeurde.
Het ministerie zet nu weer in op winning van fossiele energie. Natuurlijke, hernieuwbare (groene) energiebronnen als zon, wind en biomassa staan daarmee opnieuw in de wacht.
Naar aanleiding van het bericht heeft GroenLinks Kampen de volgende vragen.
vragen:
1. Wat is de eerste reactie van het College op dit nieuws?
2. Op welke wijze is het college tot nu betrokken geweest bij dit besluit?
3. Als het antwoord op die eerste vraag ‘niet’ luidt, wat is het college voornemens te doen nu dit nieuws bekend is?
4. Welke gevolgen voor zover nu bekend heeft (het onderzoek naar) gaswinning voor de gemeente Kampen?
5. Door de toestemming aan Vermillion wordt impliciet aan een toename van het gebruik van fossiele energie meegewerkt. Hoe past dit binnen de ambities met betrekking tot duurzaamheid van de gemeente Kampen – en in het verlengde daarvan ook van de provincie – (o.a. de zogenaamde ‘Essent-gelden’?
6. Op welke wijze worden inwoners en de Gemeenteraad van Kampen betrokken bij het besluit over dit onderzoek?