Met al zijn activiteiten draagt Matthijs Bakker bij aan een groenere en duurzamere wereld, in het bijzonder die rond Zalk.
Vandaag heeft GroenLinks het Groene Lintje uitgereikt aan Mathijs Bakker. Het Groene Lintje is dé onderscheiding voor mensen en organisaties die zich bijzonder inzetten voor natuur, milieu en duurzaamheid in de gemeente Kampen.
GroenLinks Kampen maakt zich sterk voor een groene en duurzame gemeente en geeft graag een pluim aan anderen die dat ook belangrijk vinden. Dit jaar komt die eer toe aan Mathijs Bakker. Wie in Zalk over natuur spreekt noemt al snel de naam van Matthijs Bakker. Hij weet veel van de natuur rond Zalk en het Zalkerbos, vertelt hier graag over tijdens excursies en draagt daarmee bij aan kennis en bewustwording van de natuur. Dat komt ook tot uiting in zijn thuissituatie: Op een prachtig oud boerenerf aan de Brinkweg, met zonnepanelen op de schuur, houden hij en zijn vrouw geiten, die ze zelf melken. Hij tuiniert volledig biologisch en is daarin praktisch zelfvoorzienend. Hij composteert alle groenafval zelf en bemest met het resultaat zijn groentetuin. Hij maait en hooit zijn weide pas als de bloemen uitgebloeid zijn en de bijen de honing verzameld hebben.
Matthijs Bakker is imker, hij verzamelt heemplanten en sneeuwklokjes. En hij maakt manden van natuurlijke materialen en verkoopt deze. Het ambacht laat hij elk jaar zien op de braderie in Zalk en ook vandaag tijdens het Full Colour Festival.
Met al deze activiteiten draagt Matthijs Bakker bij aan een groenere en duurzamere wereld, in het bijzonder die rond Zalk.
De ander twee genomineerden voor het Lintje dit jaar waren Eetbaar Kampen en Wim Baër.
Eetbaar Kampen
De organisatie Eetbaar Kampen bestaat nu twee jaar en heeft o.a. als doel stadslandbouw, participatie van burgers onderling (d.m.v. wijkmoestuinen) en het Kamper voedselnetwerk te promoten. De vrijwilligers van Eetbaar Kampen doen dat door activiteiten te organiseren, zoals een streekmarkt, wijkmoestuinen op te zetten en presentaties te houden bij wijkbijeenkomsten. Goed bezig dus. Ze zijn er erg druk mee en kunnen wel een steun in de rug gebruiken.
Wim Baër
Wim Baër is erg actief in de Agrarische Natuurvereniging Camperland. Met deze vereniging heeft hij inmiddels een aantal oude kolken langs de Zwartendijk en langs de Hogeweg in Kamperveen in oude luister hersteld. Het herstel van de kolken brengt heel veel werk met zich mee. Dat begint met het achterhalen van de eigenaar(s), met het maken van een herstelplan, het doen van onderzoek naar verontreinigingen, het regelen van vergunningen en, uiteindelijk, het inschakelen van een aannemer die het werk dan volgens plan moet uitvoeren. Wim doet dat allemaal, gedreven als hij is door de tientallen kolken en hun grote waarde voor het landschap in de IJsseldelta steekt hij daar bij elke kolk dagen tijd in. En met mooi resultaat! Bij herstelde kolken zie je soms ijsvogeltjes vliegen, een teken dat de waterkwaliteit er goed is en dat er voor de vogels vis te vinden is.
Maar Wim houdt zich met meer dan kolken bezig. Ook de weidevogels in de IJsseldelta hebben zijn warme belangstelling. Hij zorgt ervoor dat er op het land van boeren die daaraan mee willen werken pompjes worden geplaatst waardoor de grond in het voorjaar nat gehouden wordt. De natte gronden zijn essentieel voor de weidevogels, die juist daar hun voedsel komen zoeken. Door de inspanningen van Wim en de boeren staat de weidevogelstand in de IJsseldelta gelukkig veel minder onder druk dan in andere delen van het land, hoewel de toestand van de weidevogels onverminderd ernstig is.
En tot slot is Wim ook nog eens actief in de Natuurvereniging IJsseldelta. Hij gaat geregeld mee op excursies en is actief in de Natuurbeschermingswerkgroep, waarmee hij één van de verbinders is tussen de natuurvereniging en de natuurvriendelijk boerende agrariërs in de IJsseldelta.