Groenlinks Kampen wil Daly Plastics in Zutphen aansprakelijk stellen voor plastic-schandaal

 

De gemeente Zwolle wil fabrikant Daly Plastics uit Zutphen verantwoordelijk houden voor de milieuschade die zij hebben veroorzaakt aan de IJssel met hun plastic afval. GroenLinks en D66 riepen in Zwolle hun raad hiertoe op middels een motie, die unaniem werd aangenomen. GroenLinks Kampen wil dat de gemeente Kampen zich hierbij aansluit.

In de IJssel drijven een grote hoeveelheid minuscule plastic korrels. Volgens Waterschap Rijn en IJssel zijn deze afkomstig van afvalverwerker Daly Plastics Zutphen. Deze kleine plastic korrels zijn zeer schadelijk voor de natuur en de mens. Verschillende dieren zien de korrels aan voor voer en zo belanden de korrels in de voedselketen. Het is zeer schadelijk dat de korrels in grote getale in de IJssel rond drijven.

Verschillende vrijwillige onderzoekers hebben korrels op verschillende plekken langs de IJssel gevonden. De kosten van de schade zijn nu voor de gemeenten en worden betaalt met gemeenschapsgeld. GroenLinks Kampen vindt dat deze kosten verhaald moeten worden bij de fabrikant die de vervuiling veroorzaakt, want: de vervuiler betaalt. Met schriftelijke vragen roept zij de gemeente Kampen op om samen met Zwolle op te trekken en aan te dringen bij Rijkswaterstaat om de mogelijkheden te onderzoeken om de fabrikant uit Zutphen aansprakelijk te stellen voor de milieuschade. Laat dit ook gelijk een waarschuwing zijn voor andere bedrijven die afvalstoffen dumpen, zodat herhaling wordt voorkomen.

Ingezonden bericht politieke partij

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*