dinsdag, juni 25, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsGroenLinks komt met motie Kampen Schaliegasvrije Gemeente

GroenLinks komt met motie Kampen Schaliegasvrije Gemeente

-

 

De Rijksoverheid heeft opsporingsvergunningen voor schalie- en steenkoolgas afgegeven. De gemeente Kampen is één van de gemeenten waar schalie- en/of steenkoolgas in de ondergrond aanwezig zou kunnen zijn. Raadslid Wim Rill van GroenLinks: “Kampen tot schaliegasvrije gemeente verklaren is geen windowdressing maar een duidelijk signaal. Een signaal dat de gemeente Kampen er voor zal zorgen dat er op haar grondgebied niet naar schalie- of steenkoolgas geboord zal worden.”

Rill: “Het lokale draagvlak voor de winning van schalie- en/of steenkoolgas is bijna nihil. Gisteravond is tijdens de vergadering van de Provinciale Staten in Overijssel een motie van GroenLinks over schaliegas aangenomen. Tegelijkertijd maakte het kabinet gisteren bekend dat het besluit naar proefboringen uitgesteld wordt. Maar uitstel is nog geen afstel.”

Schalie- of steenkoolgas zijn gassen die zich in de poriën van harde bodemlagen bevinden. Deze gassen zijn daardoor moeilijker te winnen dan gas in een gasbel. Om het gas te winnen, is het vaak nodig om de bodemlaag te fracken. Fracken komt van de term “hydraulic fracturing”. Dit is het onder grote druk injecteren van een mengsel van water, chemicaliën en zand, vanuit horizontale boorgangen in de bodemlaag.

Er zijn negatieve effecten van schalie- en steenkoolgasproefboringen en ‐winning te verwachten op het gebied van milieu, drinkwatervoorziening, geluid‐ en stankoverlast, vervoersbewegingen, landschap, natuur en volksgezondheid en de winning van schalie- of steenkoolgas kan bovendien leiden tot aardbevingen.

Via schriftelijke vragen en behandeling in de commissie RO van 9 september j.l. heeft GroenLinks getracht het college er toe te brengen Kampen tot schaliegasvrije gemeente uit te roepen. Het college ziet dit echter als windowdressing en is van mening dat we als gemeente niets kunnen doen. Rill: “Dit is niet juist. Als gemeente hebben we de mogelijkheid om proefboringen via de omgevingsvergunning tegen te houden. Het is daarom van belang nu stappen te ondernemen voordat een eventuele proefboring naar schalie- en/of steenkoolgas aan de orde is. Als we namelijk proefboringen toestaan en er schalie- en/of steenkoolgas wordt ontdekt en een exploitatievergunning wordt aangevraagd, dan is het voor de gemeente bijna onmogelijk om winning van schalie- en/of steenkoolgas nog tegen te houden.”

GroenLinks komt vanavond met een motie om Kampen tot schaliegasvrije gemeente te verklaren en het college op te dragen dat bij initiatieven tot (proef)boringen naar schalie- of steenkoolgas in of nabij Kampen alle mogelijke politieke en juridische instrumenten ingezet worden om boring en winning van schalie- en steenkoolgas te voorkomen. Verder wil GroenLinks dat in de regio en specifiek op grondgebied van de gemeente Kampen een eventuele aanvraag tot omgevingsvergunning naar proefboringen via de raad wordt gepasseerd, zodat de gemeenteraad en de bevolking in staat wordt gesteld, zich hierover een mening te vormen en een besluit te nemen.

 

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen