GroenLinks: onderzoek mogelijkheden ‘basisinkomen’

GroenLinks Kampen wil de mogelijkheden voor een basisinkomen onderzoeken.

GL-logo-KOFractievoorzitter Nieke Jansen: “Wij willen allemaal mensen meedoen in onze samenleving. Daar heb je inkomen voor nodig,muit werk of een uitkering. Voor een echt basisinkomen is Den Haag aan zet, maar in Kampen kunnen we wel een eigen koers kiezen als het gaat om de bijstand. Die bijstand is nu voor sommige mensen eerder een obstakel dan een stimulans. Als je veel tijd moet steken in solliciteren, terwijl er al jaren geen werk blijkt te zijn, gaat het twee keer mis. Mensen verliezen hun energie en zelfrespect door al die uitzichtsloze sollicitaties en gaandeweg hebben ze geen ruimte meer bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk of voor hun werk als kunstenaar. Dat kan anders, denken wij.”

De fractie van GroenLinks heeft alle andere fracties uitgenodigd om mee te denken over mogelijkheden voor een onvoorwaardelijke of een meer stimulerende bijstand. Nieke Jansen: “De gemeente is verantwoordelijk voor participatie. Dat geeft aan de raad de ruimte om na te denken over de vraag hoe mensen meer kunnen meedoen. Nu ervaren veel mensen de bijstand als een regeling met veel plichten en controle en weinig stimulans. GroenLinks wil dat veranderen door meer uit te gaan van vertrouwen in mensen en door meer ruimte te geven. Een experiment met minder verplichtingen kan dan ruimte bieden b.v.voor mantelzorg, een kleine baan, een begin van zelfstandig ondernemen of vrijwilligerswerk.”

GroenLinks organiseert op woensdagavond 30 september een bijeenkomst in het gemeentehuis om mensen te informeren over het basisinkomen en te brainstormen over mogelijkheden voor experimenten met de bijstand.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*