GroenLinks steunt de Thuiszorgactie in Kampen

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) komt op woensdag 1 oktober op werkbezoek naar de gemeente Kampen. Thuiszorgmedewerkers van CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV die werken in de regio rond Kampen voeren tijdens zijn bezoek actie voor behoud van goede zorg en van hun werk. Het kabinet legt de verantwoordelijkheid voor zorg en begeleiding bij de gemeenten en bezuinigt daarbij meteen ongeveer 30%. Als gevolg van het kabinetsbeleid zetten gemeenten het mes in de thuiszorg. Cliënten krijgen daardoor straks minder zorg en voor thuiszorgmedewerkers dreigt baanverlies.  Grote klappen vallen er o.a. in de huishoudelijke verzorging. De staatssecretaris laat zich in Kampen bijpraten door wethouders uit de regio over hun voorbereidingen op deze veranderingen. Namens Kampen zal wethouder Gerlofsma de gemeentelijke plannen toelichten.

GroenLinks Kampen steunt de actievoerders. Fractievoorzitter Nieke Jansen: “De medewerkers in de thuiszorg maken zich terecht zorgen over het behoud van goede zorg en over hun baan. Het biedt echt kansen, dat de gemeente deze nieuwe taken krijgt. Maar de bezuiniging is te groot en de overgang naar de gemeentes gaat te snel. Cliënten zijn daar nu al onzeker en angstig onder. Houden ze hun zorg, blijven de vertrouwde mensen straks ook komen? En voor werkers in de zorg dreigt ontslag. Heel vaak zijn dat vrouwen en heel vaak hebben ze weinig kans op ander werk. Vrouwen worden hoe dan ook dubbel getroffen: veel vrouwen staan straks op straat en ze zijn ook de mantelzorgers die straks nog meer moeten gaan doen.” De vraag komt op of deze acties niet te laat komen. De wetgeving is immers zo goed als rond. Jansen: “Het is goed dat dat signaal vandaag weer wordt meegegeven aan de staatssecretaris. Goede zorg kan niet voor dit geld en de overgang kan niet in dit tempo. Daar kan de staatssecretaris nog iets aan veranderen.”

De staatssecretaris is vanaf 14.00 uur in gesprek met de wethouders in het gemeentehuis van Kampen aan het Berghuisplein. De actievoerders voeren daar actie vanaf 13.30 uur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*