Groepen handhaafden afspraken tijdens jaarwisseling

Teleurstelling en verbazing over optreden van instanties

Uit een eerste terugblik op de jaarwisseling, werd geconcludeerd dat de overgang van 2015 naar 2016 in gemeente Kampen goed verlopen is. Op de twee incidenten die desondanks gemeld werden, aan de Noordweg en de Rolklaver, kwamen veel reacties. De betrokkenen voelen zich miskend in het nakomen van de afspraken en stellen vraagtekens bij het optreden van het bevoegd gezag.

vuurcontainerNoordweg
In het artikel over dwangsommen en bekeuringen (zie onderaan) worden overtredingen op de Noordweg gemeld. De groep ervaren schutters, die vooraf afspraken hadden gemaakt met de instanties, meldt dat er om een uur of vier ’s nachts enkele agenten op de fiets sommeerden om echt op te houden met schieten. Eén schutter, die niet direct tot de groep behoort, wist echter niet van ophouden. Daarop kwam rond een uur of zeven een politiemacht aanzetten van zo’n 20 man. Volgens de groep zijn er toen geen dwangsommen uitgedeeld en werd de bewuste schutter opgepakt. Zonder pardon werden door de politie emmers, speciekuipen en meer in de nog volop brandende container gegooid. Dit ontstemde de groep ervaren schutters, die nog rustig na stonden te praten, aangezien zij juist erop toegezien hadden dat mensen geen kunststof of ander fout materiaal op het vuur gooiden. Er zijn melkbussen en bierkratten in beslag genomen zonder dat daarvoor de vereiste procedures gevolgd zouden zijn.

Toelichting van politie
Johan EkkelJohan Ekkel, teamchef politiekorps IJsselland Noord, was in dienst en is zelf ter plaatse geweest. Hij geeft aan dat er na 2u00, het tijdstip waarna er niet meer geschoten mocht worden, aan één schutter een dwangsom is opgelegd. Dat was de tweede keer in één week tijd voor die persoon dus die dwangsom zal worden geïnd.
”Rond 04.30 uur bestond de zwaar beschonken groep nog uit 60 tot 70 personen en is besloten geen verdere confrontatie aan te gaan. Wel zijn de schutters gemaand te stoppen en zij, die dit niet deden, zijn gefilmd en krijgen, na herkenning, volgende week alsnog een proces-verbaal en dwangsom” aldus Johan Ekkel. Hij geeft dan dat na klachten rond 07u00 de nachtploeg samen met de nieuwe dagploeg (zo’n 10 tot 12 man) ter plaatse is gegaan. Met drie melkbussen werd er nog geschoten waarvan er twee direct in beslag zijn genomen. De derde schutter wist te ontkomen maar krijgt volgende week alsnog een proces-verbaal en dwangsom. Ekkel vervolgt: ”De overige aanwezigen, nog circa 10 personen, zijn door mij gevorderd direct weg te gaan en daaraan werd voldaan. De speciekuip en emmer werden gebruikt voor watervoorraad en daarin zijn zekerheidshalve gaten gebrand om ze onbruikbaar te maken.” Al met al is de korpschef teleurgesteld in de groep die na ’sluitingstijd’ door ging. ”Niettemin,” bevestigt Ekkel de lezing van burgemeester Koelewijn, ”is de jaarwisseling rustig verlopen”.
vuurcontainer

Rolklaver
In hetzelfde artikel wordt de suggestie gewekt dat de groep aan de Rolklaver stookten tegen de regels in aangezien de brandweer één keer het vuur kwam doven. Laurens van Keulen reageert hierop teleurgesteld want hij heeft zich vanaf het begin samen met een maat ingezet voor een goed verloop van het Nieuwjaarsfeest. Vooraf hebben de twee verantwoording genomen, gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt. Vanuit de gemeente zijn die niet goed nagekomen, stelt Van Keulen. Er zijn meerdere punten die bij de evaluatie met Stichting Welzijn en de gemeente nog zeker aan de orde zullen komen. Dit heeft een smet geworpen op het feestje dat tevens het vijfjarige lustrum was voor de vriendengroep. Ondanks alles was de sfeer er niet minder om, zoals onderstaande foto weergeeft. Daarmee sluiten ze zich aan bij de algehele geslaagde en feestelijke viering van Oud & Nieuw in gemeente Kampen.

Rolkalvergroep

Zie ook:
Dwangsommen en bekeuringen tijdens jaarwisseling (video)
Carbidvierdaagse in Brunnepe van start
Afspraken voor jaarwisseling in Brunnepe (video)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*