zaterdag, juli 20, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsHandhaving drugspanden in gemeente Kampen verscherpt

Handhaving drugspanden in gemeente Kampen verscherpt

-

Burgemeester Koelewijn heeft nieuwe afspraken gemaakt met de politie en het Openbaar Ministerie over de strengere handhaving van drugspanden in de gemeente Kampen. Doel van deze afspraken is het bevorderen van de veiligheid en het tegengaan van de georganiseerde criminaliteit.

wiethokHet gaat hierbij om panden van waaruit gedeald wordt of waar zich een hennepkwekerij bevindt. Dit kunnen zowel woningen als andersoortige panden zijn. Volgens de nieuwe afspraken kan al bij een tweede overtreding een woning gesloten worden voor drie maanden. Voor harddrugs geldt hetzelfde, maar dan volgt na een tweede overtreding een sluiting van zes maanden. De regels voor overige panden zijn nog strenger. Wordt in een bedrijfspand bijvoorbeeld een hennepkwekerij aangetroffen, dan volgt direct een sluiting van maximaal drie maanden. Blijkt dat er in een bedrijfspand harddrugs gedeald wordt of er wordt een XTC-lab aangetroffen, dan volgt een directe sluiting van zes maanden.

Zowel huurders als eigenaren zijn dus gewaarschuwd. Wanneer er na een eerste waarschuwing weer hennep wordt aangetroffen, dan riskeert een huurder of pandeigenaar sluiting van het pand of het opzeggen van het huurcontract. Vorig jaar zijn in de gemeente Kampen in veertien panden hennepkwekerijen aangetroffen.

In het handhavingsarrangement zijn met politie en het Openbaar Ministerie afspraken gemaakt over het opleggen van bestuurlijke dan wel strafrechtelijke maatregelen. In de sanctiematrix worden verschillende scenario’s benoemd met in zwaarte oplopende sancties. Aanleiding voor de aanpassing van de afspraken is de evaluatie van het alcoholmatigings- en drugsbeleid van de gemeente Kampen. Daarin werd geconstateerd dat de oude afspraken niet effectief genoeg waren. Er waren voorheen vier geconstateerde overtredingen nodig, voordat een woning (tijdelijk) gesloten konden worden. Recente rechtelijke uitspraken laten zien dat het sluiten van een woning of bedrijfspand veel sneller kan, ook wanneer het gaat om softdrugs.

Voor Coffeeshop het Keldertje gelden specifieke afspraken, afgestemd op een coffeeshop (Coffeeshopbeleid gemeente Kampen 2011).

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen