Hanzezegel Kampen nu ook in Bergen (video)

Replica Kamper zegel overgebracht tijdens geslaagde Hanzedagen 2016

Een Kamper delegatie in Bergen (Noorwegen) heeft een replica van de Kamper Hanzezegel overhandigd aan het Hanzemuseum in de Noorse stad. De gemeentefracties van CDA en VVD hebben zich hiervoor ingezet toen bleek dat onze stadszegel nog ontbrak in de grote collectie. Zondagmiddag zijn de Hanzedagen 2016 in Bergen afgesloten en keerden de vele afgevaardigden van diverse Hanzesteden in Nederland huiswaarts. De aanwezige Kampenaren hebben hun ogen goed de kost gegeven want volgend jaar zijn zij aan de beurt om het evenement te organiseren.

stadzegel Kampen
foto: Janine de Kleine

Burgemeester Koelewijn heeft zaterdag 11 juni een replica van de Kamper Hanzezegel overgebracht aan zijn ambtgenoot Trude Drevland, de burgemeester van het Noorse Bergen. Hij werd hierbij vergezeld door de CDA-raadsleden Jacolien van de Wetering en Janine de Kleine die samen met de VVD-fractie gepleit hebben voor invulling van deze lacune in het Hanzemuseum van Bergen (zie onderaan). De Kamper delegatie werd gastvrij ontvangen en het Hansaetic museum waardeerde het gebaar zeer. Na de overhandiging kreeg de hele groep nog een rondleiding. Op bovenstaande video is de gemoedelijke overdracht terug te kijken. De kwaliteit is niet al te best maar we danken onze reporter ter plaatse en we willen u de leuke beelden niet onthouden.

Hanzedagen 2016
foto: Bort Koelewijn

Naast de burgerij en het bedrijfsleven was ook de politiek uit de Nederlandse Hanzesteden goed vertegenwoordigd met onder andere de (loco-)burgemeesters van Kampen, Elburg en Harderwijk. Via social media hielden zij het thuisfront op de hoogte en met name Gerrit Jan Veldhoen en Frans de Lange toonden met veel foto’s de schoonheid van het tussen zeven bergen gelegen Bergen. Tijdens de Hanzedagen in de op één-na-grootste stad van Noorwegen vonden veel optochten en feesten plaats maar ook serieuzere bijeenkomsten als vergaderingen en kerkdiensten. Bort Koelewijn klaagde op Twitter over de jaarlijkse vergadering van alle Hanzesteden terwijl ”het buiten stralend weer is!” Hij zal er volgend jaar, zeker als gastheer, weer aan moeten geloven. Daarnaast was er zaterdagmorgen in de Mariakerk van Bergen een ochtendgebed en zondag een kerkdienst. Zo staan ook de ledenvergadering en (oecumenische) kerkdiensten op het programma van de Hanzedagen 2017 in… Kampen!

Hanzedagen 2016
foto: Bort Koelewijn

Zie ook:
Kamper lacune in Hanzemuseum rechtgezet
Geschiedenisles met schoolplaten
Kampenaren in Bergen voor Hanzedagen (video)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*