Heien Noordweg veroorzaakt scheuren in huizen

De Hagen

Trillingsmeters geven te hoge waarden bij heiwerkzaamheden

De voorbereidende werkzaamheden voor de parkeergarage aan de Noordweg in Brunnepe zijn in volle gang. Na sanering van de vervuilde grond en het opruimen van archeologische vondsten, is nu begonnen met heiwerkzaamheden voor de fundering. Zoals omwonenden vooraf vreesden, ontstaat er schade aan hun huizen. De eerste scheuren zijn al zichtbaar.

heien Noordweg

Afgelopen vrijdag arriveerde de heimachine, die naar verluidt spiksplinternieuw is en een kleine miljoen Euri zou kosten. Alleen de directeur van het ingeschakelde, in heiwerkzaamheden gespecialiseerde, bedrijf mag hem bedienen en hij legde de werkzaamheden stil toen de trillingsmeters hogere waarden aangaven dan was vastgesteld als aanvaardbaar maximum. In plaats van de grenswaarde 3 gaven de trillingsmeters waarden aan van 3,42 en 4,24. Vrijdag was er een trillingsmeter binnen geplaatst, bij enkele aanwonenden aan De Hagen, en woensdag buiten tegen de muur. Maandag en dinsdag heeft het werk stil gelegen. De extra controlemaatregelen waren ingevoerd na een eerdere, verhitte, informatieavond (zie onderaan).

Het heien leek vrijdagmiddag soepel van start te gaan met de eerste paal. De tweede kwam er echter schuin in en zou niet meer te verwijderen zijn. Zo’n zes volgende heipalen, van 10 tot 15 meter lengte, gingen wel volgens plan de grond in, langs de Noordweg, al steken sommige nog steeds boven de grond uit. Daar, tussen Oranjesingel en De Hagen, wordt het werk vooralsnog voortgezet. De bewoners houden angstvalig hun huis en de trillingsmeters in de gaten. Volgens een aan omwonenden gestuurde brief kunnen ze bij calamiteiten een (vast) telefoonnummer bellen van uitvoerder Hegeman maar ”die verwezen ons vrijdag door naar de gemeente”, vertelt een bewoner van De Hagen, ”en bij de gemeente was niemand bereikbaar.”
heien Noordweg

Zie ook:
Bouw parkeerdek Buitenhaven vertraagd
Archeologisch vondst Noordweg gesloopt
Gemoederen lopen op over parkeergarage Buitenhaven
Start werkzaamheden parkeergarage Buitenhaven


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*