De omikronvariant van het coronavirus is minder ziekmakend dan eerdere varianten en de besmettingsgolf neemt af. Toch blijven kwetsbare groepen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden. Minister Kuipers nodigt deze groepen daarom uit voor een herhaalprik. Vanaf 8 maart kan dat in eigen gemeente bij Protestantse Wijkgemeente Open Hof.
Op vrijdag 4 maart worden de eerste herhaalprikken gezet op de vaste priklocaties in Deventer, Hardenberg en Zwolle. De week erna kan dit – na het maken van een afspraak – ook bij de nieuwe dichtbij locatie Protestantse Wijkgemeente Open Hof (Lelystraat 49, Kampen). Van 8 maart tot in ieder geval eind april gelden hier de volgende openingsdagen en -tijden:
· Dinsdags
– 9.00-14.30 uur herhaalprikken (alleen op afspraak)
– 14.30-16.30 uur 1e en 2e prik en boosterprik (vrije inloop)
· Woensdags
– 12.00-17.30 uur herhaalprikken (alleen op afspraak)
– 17.30-19.30 uur 1e en 2e prik en boosterprik (vrije inloop)
Basisvaccinatie (1e en 2e prik) en boosterprik blijven mogelijk
De herhaalprik wordt alleen op afspraak gezet, omdat dan – voor de beste werking van het vaccin – kan worden gekeken of de laatste vaccinatie of coronabesmetting minstens 3 maanden geleden was. Natuurlijk blijft het ook mogelijk om in Kampen een 1e of 2e prik (vanaf 5 jaar) of de boosterprik (vanaf 18 jaar) te halen. Kinderen van 5 t/m 11 jaar kunnen alleen op afspraak terecht: 0800-7070. Wil je gebruik maken van de vrije inloop? Check dan vooraf de actuele openingsdagen en -tijden op ggdijsselland.nl/vaccinatielocaties. Vergeet niet een geldig ID-bewijs (ook voor kinderen), een mondkapje en eventueel je gele boekje mee te nemen.
Waarom een herhaalprik en voor wie?
Na de basisvaccinatie (1e en 2e prik) ben je beter beschermd tegen ernstig ziek worden en ziekenhuisopname. De booster of ‘oppepprik’ die daarna wordt gegeven, zorgt voor extra bescherming. “Alleen is gebleken dat deze extra bescherming na verloop van tijd weer iets afneemt”, legt Sebastiaan van Buuren, projectleider vaccinatie bij GGD IJsselland, uit. 70-plussers, bewoners van verpleeghuizen en volwassenen met downsyndroom of een ernstige immuunstoornis krijgen daarom een uitnodiging voor een herhaalprik of 2e booster. De herhaalprik verbetert de werking van eerdere vaccinaties. “Ondanks dat omikron mild is, zou een toename in het aantal besmettingen onder de kwetsbare groepen toch tot ziekenhuisopnames kunnen leiden. Dat wil je natuurlijk voorkomen door deze mensen weer optimaal te beschermen.” Vanaf zaterdag 26 februari valt de uitnodigingsbrief van het RIVM bij de eerste 70-plussers op de mat. Volwassenen met downsyndroom of een ernstige immuunstoornis worden via de huisarts of hun specialist uitgenodigd.
Ingezonden bericht GGD IJSSELLAND