Hinder door slijpen rails van Hanzelijn

Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpt Prorail de rails. Daarom rijdt in de nacht van 5 op 6 augustus op het traject Lelystad – Zwolle een slijptrein.

Inwoners van Kampen en Kamperveen, die in de buurt van het spoor wonnen kunnen hinder ondervinden van het slijpgeluid. Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

Elk stuk spoor wordt een of twee keer per jaar geslepen door een slijptrein. De slijptrein rijdt een paar keer stapvoets over het spoor, waarbij hij enkele tiende millimeters van het spoor afslijpt. De vorm van de spoorstaven wordt zo hersteld, en oneffenheden verdwijnen. Slijptreinen rijden vooral ’s nachts – zodat de treinenloop zo min mogelijk wordt verstoord.

Nadat de slijptrein klaar is, blijven er kleine ribbeltjes achter op de rails. Die zorgen voor een ander spoorgeluid. Na ongeveer 6 tot 10 weken is dat effect verdwenen: en dan is het geluid juist minder geworden. Het slijpen van het spoor zorgt dus uiteindelijk voor een stiller spoor.

In dit filmpje zie je hoe het werkt.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*