Hist. Ver. lezing Ab goutbeek

Foto van auteur

Dinsdag 11 maart 2014: Ab Goutbeek; De ontwikkeling van de mens langs de Vecht.

Dhr. Goutbeek is een graag geziene gast bij de lezingen van de Historische vereniging Jan van Arkel. Vorig jaar heeft hij met verve verteld over het kasteel en het geslacht Van Rechteren. De reacties van de aanwezigen waren zo lovend dat erop werd aangedrongen Dhr. Goutbeek ook voor 2014 weer voor een lezing te benaderen. Dat is gelukt, met nu als onderwerp: ‘de ontwikkeling van de mens langs de Vecht’. Het landschap in Overijssel, door de natuurelementen bijgeschaafd en later ingevuld door de planten en dieren, wordt daarna door de mens als jacht- en woonplaats gebruikt.

Ongeveer 8000 jaar v. Chr. zijn de eerste mensen het Vechtdal ingetrokken als jagers, levend van wat de natuur hun bood. In de winter terugtrekkend naar het zuiden met het wild mee, om dan in de zomer weer de hoge kopjes langs de Vecht op te zoeken. Ongeveer 4000 jaar v. Chr. gaan ze een vaste woonplaats zoeken. Dan maken ze zich ten dele los van zomer en winter en trekken niet meer met de seizoenen mee. Dat betekent een veestapel opbouwen, akkers aanleggen en werken.

Ook wordt er geleidelijk handel gedreven. Het brons leert men kennen (1500 v. Chr.) en het ijzer gaat men toepassen (600 v. Chr.) Het zijn de eerste boeren in de middeleeuwen die dan de buurschappen hebben gevormd met de essen en de weilanden.

Uit enkele van deze buurschappen hebben zich langs de Vecht de dorpen en stadjes ontwikkeld die op hun beurt weer uitgroeiden tot de hedendaagse woonkernen.

Dhr. Goutbeek zal enige prehistorische voorwerpen meenemen, die u kunt bekijken.
Locatie: Regenboog, Broederweg 32 te Kampen. Aanvang 20.00
uur. Toegang: leden gratis, niet-leden 2,00 euro.

Gerelateerde Berichten

Plaats een reactie