Historisch (voor)gerecht voor paasdagen

steur

Een gerecht met een verhaal –  ” De steur met de bel”

De burgemeester en schepenen van Kampen waren in vroeger tijd eens zeer vereerd met het werkbezoek dat de Bisschop aan Kampen zou brengen. Ze besloten dan ook dat de bisschop een luxe feestmaal voorgeschoteld diende te krijgen. Vissers in Kampen vingen hiervoor een uitzonderlijk grote steur uit de rivier de IJssel. Een goed bereide steur zou de bisschop doen watertanden, zodat hiermee de stadsbestuurders van deze stad schone sier konden maken. De dag was aangekomen en de steur lag al bijna bij de beste koks van Kampen klaar om gefileerd te worden, toen men te horen kreeg dat de bisschop was verhinderd wegens ziekte.

De kans dat ze ooit weer een steur met een vergelijkbare omvang zouden vangen werd echter uiterst klein ingeschat. Ze besloten daarom de steur, die gelukkig nog in een zeer grote teil rondjes aan het zwemmen was, van een zilveren bel te voorzien. Zo konden ze hem in de toekomst door het geluid van de bel terug vinden, als de bisschop na herstel van zijn ziekte weer op bezoek zou komen. Korte tijd later werd het nieuwe bezoek van de bisschop aangekondigd. Het stadsbestuur van Kampen liep dagenlang langs de oevers van de IJssel te luister, maar ze hoorden niets en de steur liet zich echter niet te vangen.

eierenEen van de plaatselijke koks maakte uit nood het gerecht ‘Kampersteur’ en serveerde dit gerecht uiteraard met de gangbare saus bij een dergelijk “vis-“gerecht : mosterdsaus.

Het was rond 1400 gebruikelijk, toen er in de IJssel nog rijkelijk zalm en steur zwommen, om grote steuren aan een touw in een speciale arm van de IJssel te bewaren. Zodat gegoede burgers van die stad op kerkelijke vastendagen ( en dat waren er in die tijd vele) zich aan de vastenregels kon houden en toch rijkelijk kon eten.

Dit zeer smakelijke gerecht willen wij u tijdens deze paasdagen niet onthouden, probeer het eens en laat ons weten wat u er van vind…

Kamper Steur – Benodigdheden:

8 eieren,
60 gram boter
60 gram bloem
6 deciliter vis of kippenbouillon
zout,versgemalen peper
2 eetlepels (het liefst grove) mosterd
fijngehakte peterselie of bieslook

Bereiding

Kook de eieren hard (8 minuten).
Smelt intussen de boter in een pan en roer de gesmolten boter met de bloem tot een glad papje.
Schenk er – scheutje voor scheutje – goed roerend de bouillon bij.
Breng het aan de kook en laat op laag vuur 3 minuten doorkoken.
Breng op smaak met zout en versgemalen peper en roer er de mosterd door.
Pel de eieren en snijd ze in de lengte doormidden.
Leg de eieren met de bolle kant naar boven op een voorverwarmde schaal.
Schenk de warme saus over de halve eieren, bestrooi met bieslook of peterselie en dien de Kampersteur op met brood