zondag, juli 14, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeGemeente KampenHuisbezoeken gastgezinnen Oekraïense vluchtelingen

Huisbezoeken gastgezinnen Oekraïense vluchtelingen

-

Welzijnsorganisatie Wijz Welzijn start binnenkort op verzoek van de gemeente met huisbezoeken aan gastgezinnen die vluchtelingen opvangen uit Oekraïne. Op dit moment verblijven 168 Oekraïners in gastgezinnen binnen de gemeente Kampen. De gemeente heeft gevraagd aan welzijnsorganisatie Wijz Welzijn om de vragen en behoeften van deze gastgezinnen beter in kaart te brengen en eventuele risico’s en knelpunten bij de opvang tijdig te signaleren.

Sinds de Russische inval op 24 februari sloegen miljoenen Oekraïners op de vlucht. Van hen registreerden ruim 27.000 zich in Nederland. Zij verblijven zowel in gemeentelijke en maatschappelijke opvanglocaties als bij mensen thuis. Op dit moment (informatie week 22) worden 330 vluchtelingen in Kampen opgevangen. Een deel van hen wordt opgevangen door publiek-private samenwerking met de kerken in de gemeente. En 168 Oekraïners verblijven in gastgezinnen.

Betrokkenheid
Naast het actief inventariseren van de behoeften van gastgezinnen en het signaleren van eventuele problemen waar de gastgezinnen bij de opvang tegenaan kunnen lopen, wil de gemeente ook graag weten wat het precies inhoudt om 24 uur per dag de opvang van een gastgezin te verzorgen. Wethouder Jan Peter van der Sluis (Zorg): “We zijn er bijzonder trots op hoeveel mensen er in de gemeente Kampen worden opgevangen. Met de huisbezoeken aan de gastgezinnen willen we als gemeente horen hoe het de gastgezinnen vergaat. Waar hebben zij behoefte aan? Hebben ze nog vragen? Maar ook of zij het nog volhouden om gastgezin te zijn.”

Wijz Welzijn
Welzijnsorganisatie Wijz Welzijn neemt contact op met de betreffende gastgezinnen om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Door haar ervaringen bij eerdere vluchtelingenstromen, uit Syrië en Afghanistan, is Wijz Welzijn alert op signalen van mogelijke risico’s en knelpunten bij de opvang in een gastgezin. Daarnaast heeft Wijz Welzijn ervaring met het afleggen van huisbezoeken door de inzet van vrijwillige ouderenadviseurs (voa’s).

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen