Automatisering gemeente Kampen buiten werking

Na migratie twee weken geleden liggen nu alle ICT-systemen plat

Sinds dinsdagochtend is de gehele automatisering op het Stadhuis van Kampen buiten gebruik. De publieksbalies blijven vandaag gesloten. Volgens onbevestigde berichten is de grote storing een nasleep van een eerdere migratie. Onder de naam ONS (Overheid en Service) is een ICT-dienstverlening opgezet die hoofdzakelijk op gevirtualiseerde systemen is gebaseerd. Naar het schijnt, gaat het op dat punt nu mis.

gemeentebalie Kampen

Verhuizing
In het weekeinde van 12 en 13 maart zijn de ICT-systemen van gemeente Kampen overgezet naar het Shared Service Center in Zwolle. Gemeente Zwolle en provincie Overijssel maken als aangesloten partners ook gebruik van het SSC in het Provinciehuis. Terwijl voor gemeente Kampen het complete systeem plat ging, kampte provincie Overijssel alleen met een e-mailstoring en werd gemeente Zwolle nagenoeg niet getroffen. Halverwege de middag functioneerde op het Kamper gemeentehuis het netwerk weer, inclusief enkele applicaties. Zelfs de gemeentelijke website van Kampen was niet te bereiken en aan te passen voor medewerkers en beheerders ofschoon de site zelf op een ander systemen draait. Op social media konden via mobiele telefoons wel berichten worden geplaatst.

Virtualisatie
Een al jaren bestaande en toenemende trend in de automatisering is de techniek van virtualisatie. Daarbij bestaan ICT-systemen niet meer fysiek in de vorm van een besturingssysteem (en opslag) op een harde schijf. In plaats daarvan wordt alles virtueel (kunstmatig) gecreëerd waarbij er slechts sprake is van één groot fysiek computerbestand op één harddisk. Dit geldt ook voor het fenomeen ”in de cloud werken”. Zelfs voor back-up wordt virtualisatie toegepast, terwijl dat voorheen via verschillende technieken, zoals RAID en mirroring, over meerdere schijven werd verdeeld. Een clustering op één harde schijf zou de gevolgen van een storing aanzienlijk vergroten. Dit wordt nog nader uitgezocht.

Storing
Op het stadhuis van Kampen kon men dinsdagmiddag niet veel erover zeggen en bij ONS in Zwolle was er stipt om vijf uur niemand meer bereikbaar. Achter de schermen wordt er echter hard doorgewerkt. Als het lukt om de storing woensdagmorgen verholpen te hebben, gaan de publiekbalies bij uitzondering die ochtend open. Zoals ook de gemeente op Facebook en Twitter toezegt: We houden u op de hoogte.

gemeentehal Kampen

Zie ook:
ONS (Overheid en Service)
Protinus IT (leverancier van hard- en software)
Zwolle, Kampen en Overijssel zetten SSC op (Computable)
Lokale politiek geeft niets om ICT (opinie)
Wat is virtualisatie (Argeweb)

Laatste nieuws

Gemeente Kampen meldt dat vandaag, woensdag 30 maart, de storing grotendeels is opgelost. De publieksbalies waren vanochtend extra geopend.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*