Imkers houden open huis tijdens landelijke imkerijdag

imkerijdagIn heel Nederland houden imkers op zaterdag 11 juli Open Huis en /of zondag 12 juli. Ook in onze regio Kampen doen diverse imkers mee, alleen op zaterdag 11 juli a.s. Breng één of meer van hen een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes.

Een aantal jaren geleden zijn we gestart met een meeloopcursus voor jongens en meisjes die nieuwsgierig naar of, geïnteresseerd zijn in het bijenleven. We hebben daar enthousiaste jeugdleden aan over gehouden, die het imkeren al aardig onder de knie hebben. We zijn vaak aanwezig op allerlei evenementen om voorlichting te geven over het belang van bijen en hun taak als bestuivers van bloemen voor de bevruchting; met als resultaat allerlei vruchten, zaden en bessen.

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? Sommige imkers plaatsen is een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien is. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

De imker laat u zien hoe honing wordt geslingerd, hoe ze kaarsen maken van bijenwas, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen, hoe je met honing lekkere koek kunt maken, wat de bijen met het stuifmeel dat ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen.

De onderstaande locaties, waar je de imkers kan ontmoeten, zijn alle met de auto bereikbaar. Maar, indien u dat wilt, kunt u ook op de fiets. Via www.bijenhouders.nl vindt u meer informatie.

U vindt de imkers op de volgende adressen:

Kinderboerderij Cantecleer Kampen, Buitensingel 13.

Bijentuin Kampen Rieteweg, ingang bij voorheen jeugdverenigingsgebouw de Riete, tegenwoordig gebouw LeMKa.

Wim Selles,Blekersdam 13, IJsselmuiden.

Op alle adressen zal ook honing te koop zijn.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*