zondag, september 8, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomePolitiekIngezonden: "Verdwijnt de Politieke Partij?”

Ingezonden: “Verdwijnt de Politieke Partij?”

-

Over het respecteren van grondrechten hoef je bij de minister van BZK (Hanke Bruins Slot – CDA) niet aan te kloppen. Inmiddels liggen er al 3 uitspraken van de Rechtbank over het Rechtspositiebesluit voor raadsleden die de minister weigert te erkennen.

En nu moet ook nog eens de naam ‘lokale politieke partij’ verdwijnen. Kennelijk wil het kabinet het onderscheid tussen lokale en landelijke partijen voor de kiezers verbergen. Met de nieuwe Wet Politieke Partijen wil BZK de opmars van de lokale partijen schijnbaar indammen en op termijn te laten verdwijnen. In de nieuwe wet worden alle politieke partijen ‘gemeentelijke politieke partijen, genoemd, schrijft de Vereniging voor Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG).

“Onze democratische rechtsstaat is een kostbaar goed. De basis van de rechtsstaat is dat de overheid handelt op basis van wetten en dat mensen in vrijheid hun leven inrichten zonder dat van anderen te schaden. De basis van de rechtsstaat is eveneens dat grondrechten worden gerespecteerd”, aldus de minister van BZK in de toelichting op het Wet politieke partijen. Je moet dat maar durven schrijven met die 3 gerechtelijke uitspraken.

VPPG: “Beleid, ook landelijk beleid, begint bij de inwoners van elke gemeente. De raadsleden vertegenwoordigen die inwoners en niet hun partij, aldus de Rechtbank. Zeker van lokale partijen mag je dan verwachten dat zij meer oog hebben voor de noden van de inwoners om hun raadsleden te ondersteunen. Problemen in de ouderenzorg, jeugdzorg en bij de toeslagenaffaire horen er niet te zijn bij een goed functionerende lokale democratie. De gemeenteraad is immers het fundament van onze democratische rechtstaat.”

Wat het verwaarlozen van het fundament betekent, weten de inwoners van Groningen (gasbel) en Limburg (staatsmijnen) maar al te goed. En door de grondwaterdalingen zullen nog veel inwoners fundamentele problemen krijgen. Mede daardoor staat het vertrouwen in de politiek op een historisch dieptepunt. “Alleen voor ongeschoolde arbeid en het politieke ambt is nog geen diploma vereist schrijft’ mr. dr. L.E.M. Klinkers in zijn boek ‘Over bekwaamheid en geschiktheid van politieke ambtsdragers’.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen