Tot 24 november is de IJssel de testlocatie voor een innovatieve methode om plastic af te vangen uit het water, genaamd The Great Bubble Barrier. Zoals de naam al verklapt gaat het over een barrière van bubbels: een zogenaamd bellenscherm. Dit bellenscherm wordt gecreëerd door een buis met gaatjes op de bodem van de rivier te plaatsen en hier lucht doorheen te pompen. De bellen blokkeren het afval dat met de stroming meedrijft op weg naar het IJsselmeer. Door de diagonale plaatsing van het bellenscherm wordt het afval op een slimme wijze naar de oever geleid waar het afval wordt verwijderd.
Plastic afval vormt een groot probleem voor al het leven in de rivieren en oceanen en jaarlijks komt er 8 miljard kilo plastic in de oceaan bij. Zo gaan er jaarlijks vele albatrossen en walvissen dood omdat zij drijvend plastic aanzien voor eten, en zo hun magen vullen met onverteerbare doppen en zakjes. Ook de mens krijgt steeds meer plastics binnen: onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam toont aan dat er zelfs in honing minuscule plastic deeltjes te vinden zijn.
80% van al dit plastic afval in de oceanen komt van het land via de rivieren. Dit plastic is tegen te houden voordat het de oceaan bereikt. The Great Bubble Barrier biedt een oplossing die plastic stopt en tegelijkertijd geen hindernis voor scheepvaart of vismigratie vormt.
The Great Bubble Barrier won de eerste prijs tijdens de Plastic Free Rivers Marathon, een wedstrijd van Rijkswaterstaat en PWN om innovatieve oplossingen tegen plastic in de rivieren te vinden. Deze pilot is het resultaat van deze eerste prijs, en wordt gefinancierd door Rijkswaterstaat. De pilot wordt in samenwerking met Deltares en BAM/van den Herik uitgevoerd nabij de stadsbrug in Kampen.
Zaterdag 18 november van 10.00-18.00 is het team van The Great Bubble Barrier de gehele dag aan te spreken voor vragen en uitleg van de installatie. Gedurende de dag zullen er drie korte rondleidingen worden gegeven.
De tijdstippen voor deze rondleidingen zijn:
13.00 – 13.30u
14.00 – 14.30u
15.00 – 15.30u
Het verzamelpunt voor deze rondleidingen is het balkon aan de benedenstroomse (noord)zijde van de stadsbrug. Vanaf hier wordt er richting de pilot locatie gelopen.