Inwoners Zalk nemen groenonderhoud over

Dorpsbelang Zalk en de Stichting Verenigingsgebouw De Hoge Brink nemen het groenonderhoud in Zalk over van de gemeente Kampen. De stichting tekende vandaag het convenant met de gemeente en is daarmee verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Het initiatief past bij de doelstellingen van de gemeente Kampen waarbij het initiatief steeds meer bij de inwoner komt te liggen en de overheid een meer faciliterende rol heeft.

De initiatiefnemers denken de kwaliteit van het groenonderhoud te kunnen verhogen met hetzelfde budget en hebben de gemeente gevraagd of zij het groenonderhoud over mogen nemen. Het is voor het eerst dat de gemeente een dergelijk verzoek heeft binnengekregen en heeft ingewilligd. De initiatiefnemers ontvangen het budget dat de gemeente kwijt is aan het groenonderhoud.

Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over wat er voor dat budget gedaan moet worden, zoals eenvoudige onderhoudswerkzaamheden als schoffelen en grasmaaien, maar ook het onderhoud van de begraafplaats. De stichting krijgt gedurende de pilot-periode van twee jaar 9.500 euro per jaar. Gezien zij het werk met vrijwilligers doen, gebruiken zij het budget dat overblijft voor het onderhoud van het dorpshuis. Het dorpshuis is de belangrijkste ontmoetingsplek in het dorp.

Gert van Dam, voorzitter Stichting Verenigingsgebouw De Hoge Brink: ‘We denken samen met de Zalkers het openbaar groen te kunnen verbeteren en tegelijkertijd kunnen we een deel van het budget gebruiken voor het onderhoud van het dorpshuis. Een win-win situatie dus.’

Martin Ekker, wethouder beheer openbare ruimte: ‘We vinden het een mooie ontwikkeling dat inwoners steeds meer het initiatief nemen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het verloop van de pilot. Hopelijk een startsein voor meer initiatieven.’


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673