S.S.K: “Is de gemeente Kampen nog wel de BNG Erfgoedprijs 2013 waardig?”

Bovenhavenstraat

De afgelopen dagen heeft menigeen zijn mening, woede en verontwaardiging kunnen uiten over de plannen om de stadsvilla te slopen en deze te herbouwen. Ook de Stichting Stadsherstel Kampen is compleet verrast.

“Het is (zo zegt de stichting op haar website) te lezen in de Stentor van 9 december 2016, dat projectontwikkelaar Mateboer die nu op eigen risico aan de slag gaat. Het zelfde bedrijf dat de laatste jaren het pand ook heeft verwaarloosd. Al sinds 2004 is SSK bezig met het behoud en de restauratie van de stadsvilla en de naastliggende panden binnen het beschermd stadsgezicht. SSK heeft meerdere brieven geschreven aan het college en de gemeenteraad. Sterker nog SSK heeft in het verleden aangeboden de villa zelf te restaureren maar kreeg hiervoor de handen niet op elkaar. Nu moet men in De Stentor van de sloopplannen lezen.”

SSK  heeft het college vele malen schriftelijk verzocht om hen te informeren wanneer er daadwerkelijk zou worden gestart met de restauratie van de stadsvilla en de invulling van het overige gebied. Daarbij heeft SSK ook gewezen op alle eerdere, sinds 2004, met het college gevoerde correspondentie. “Kennelijk heeft men dit naast zich neergelegd.”

SSK kan niet anders dan constateren dat wat nu wordt voorgesteld tegen alle gemaakte afspraken ingaat. Het besluit van de gemeenteraad, het hoogste orgaan in de gemeente, om de villa te restaureren wordt met voeten getreden. De projectontwikkelaar geeft aan het pand al in januari te willen slopen, maar gaat daarmee voorbij aan de beschermde status van de villa doordat die binnen het beschermde stadsgezicht van Kampen ligt. Een sloopvergunning hiervoor is, zoals de afdeling Vergunningen terecht aangeeft, nodig. Toen Kampen in 1975 de status Beschermd Stadsgezicht kreeg was Kampen trots en is er hard gewerkt aan het restaureren en renoveren van de binnenstad. Ook SSK heeft jaren hard gewerkt en zo’n 80 panden gerenoveerd en gerestaureerd.

Afsluitend vraagt de Stichting Stadsherstel Kampen zich af…“Is de gemeente Kampen nog wel de BNG Erfgoedprijs 2013 waardig?”

Bron: website S.S.K.                       Foto’s ©Kampenonline

 

 


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673