donderdag, juni 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeGemeente KampenJaarrekening gemeente Kampen eindigt wederom met plus

Jaarrekening gemeente Kampen eindigt wederom met plus

-

In de jaarstukken blikken we terug op het afgelopen jaar. In de jaarrekening staat wat we het afgelopen jaar hebben uitgegeven en wat er is binnengekomen. In het jaarverslag is te lezen welke activiteiten we het afgelopen jaar hebben uitgevoerd. “Het was een bewogen jaar, maar dankzij een solide, stevige financiële basis konden en kunnen we dit als gemeente goed opvangen en tegelijk onze dienstverlening op peil houden. Het is goed te kunnen melden dat de jaarrekening opnieuw met een plus eindigt!”, aldus verantwoordelijk wethouder Bernard van den Belt.

Het jaar 2022 was in vele opzichten een bewogen jaar. Enerzijds stond het voor ons als gemeente in het teken van het aantreden van een nieuw gemeentebestuur en de oplevering en start van het Coalitieakkoord 2022-2026 ‘Samen durven doen’. Anderzijds hadden we te maken met de oorlog in Oekraïne, prijsstijgingen en onzekerheid als gevolg van de energiecrisis en stikstofproblematiek, krapte op de arbeidsmarkt en de laatste coronamaatregelen.

Wendbaar
De maatschappelijke ontwikkelingen vroegen opnieuw veel van onze gemeentelijke organisatie. Wethouder Bernard van den Belt: “Ondanks krapte in ons personeelsbestand heeft de gemeentelijke organisatie zich opnieuw wendbaar getoond en op verschillende gebieden ondersteuning kunnen bieden aan de Kamper samenleving. Tegelijk hebben we veel van onze voorgenomen activiteiten kunnen uitvoeren (zie bijlage), dat maakt mij aan het einde van mijn eerste jaar als portefeuillehouder Financiën een tevreden wethouder”.

Ook vroegen en vragen alle ontwikkelingen veel flexibiliteit van onze inwoners.

Het college wil graag haar waardering uitspreken naar de Kamper samenleving voor haar aanpassingsvermogen en de inzet voor en opvang van Oekraïners het afgelopen jaar.

Ondanks het positieve resultaat, laten de jaarstukken ook de gevolgen van een aantal maatschappelijke ontwikkelingen zien. Zo had de gemeente in 2022 te maken met tegenvallers op de bouwgrondexploitaties en was er een toename in de kosten voor de jeugdhulpverlening. “Dankzij een solide, stevige financiële basis konden en kunnen we dit als gemeente goed opvangen. Uiteraard zijn we hier scherp op en houden we de ontwikkelingen goed in de gaten”, aldus Van den Belt.

Jaarrekening eindigt wederom met een plus

Net als de twee voorgaande jaren eindigt de jaarrekening 2022 opnieuw met een plus; namelijk 14,6 miljoen. Het positieve resultaat heeft herkenbare oorzaken en is o.a. toe te rekenen aan budget dat over is als gevolg van vertraging in de uitvoering van een aantal activiteiten, geld dat is overgehouden op de rijksvergoeding voor de opvang van Oekraïners, meevallers in de kosten voor beschermd wonen en een hogere bijdrage vanuit het gemeentefonds. Hiervan wordt € 8,7 miljoen toegevoegd aan de algemene reserve. De andere € 5,9 miljoen gaat mee naar 2023 en is onder andere bestemd voor stedelijke vernieuwing en het aanvullen van de reserves voor bouwgrondexploitatie.

Het geld dat in 2022 is overgehouden voor het project Oekraïne wordt overgeheveld naar een nieuw te vormen bestemmingsreserve voor opvang van ontheemden.

Op dit moment voert de accountant controle uit op de stukken. De inhoudelijke behandeling van de definitieve stukken door de gemeenteraad vindt plaats op 13 juli. De concept jaarstukken zijn vanaf 22 april beschikbaar via kampen.nl/financiën.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen